Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 januari 2011

Kemiåret invigs med många aktiviteter

År 2011 har av FN utsetts till kemins år. Under parollen ”När kemin stämmer” invigs kemiåret i Uppsala med Öppet hus på Ångströmlaboratoriet den 29 januari, och sedan följer en rad aktiviteter på kemitemat varje månad året ut.

Många framstående forskare har verkat vid Uppsala universitet, bland dessa Arrhenius, Scheele, Tiselius, Svedberg och Berzelius. Kemiforskningen vid universitetet har även idag många projekt i världsklass och vissa är till och med världsledande. Uppsalakemisterna ligger också bakom många av de bioteknikföretag som startats i regionen. Inte mindre än 17 av de 117 grundämnena har anknytning till Uppsala och Uppland.

Vid invigningen på Ångströmlaboratoriet den 29 januari visas en stor kemiutställning och populärvetenskapliga seminarier hålls om t ex solceller, batterier, kärlekens kemi, chokladens kemi, giftmord i litteraturen och Wasaskeppets konservering. För barn och ungdomar bjuds det en mängd spännande saker som bubblar, ryker, luktar och smakar. Man kan bland annat göra slime, godis, kemiska trädgårdar och solceller och se en spännande kemishow.

Varje månad under året har sedan ett speciellt kemitema och forskare kommer under året att dyka upp på oväntade ställen i Uppsala för att visa kemi ur olika perspektiv. Temat för januari månad är kemi i konst och kultur.

En försmak ges redan nu på lördag den 22 januari. I tält på gågatan utanför Celsiushuset bjuder forskare på varm blåbärssoppa och visar solceller som drivs med hjälp av bland annat blåbär. Det bjuds också smakprov på den för kemiårets speciellt framtagna chokladbakelsen: Celsiusbakelsen, med dekoration i form av en termometer. På Biotopia kan man prova att blanda sin egen färg och skriva med osynligt bläck, bygga egna molekyler eller träffa Berta Drake och göra färg med non-stop och rödkål.

Huvudarrangör av kemiåret i Uppsala är kemiska sektionen vid Uppsala universitet. Medarrangörer är SLU, Livsmedelsverket, Läkemedelsverket, Uppsala Bio och GE Healthcare och fler företag kan bli aktuella.

Läs mer om programmet och kontaktpersoner för de olika projekten under året.
Uppsala universitet – kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477. Forskning i världsklass och högklassig utbildning till global nytta för samhälle, näringsliv och kultur. Uppsala universitet är ett av norra Europas högst rankade lärosäten. www.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera