Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

12 januari 2011

Svenska arkeologer lämnar Pompeji

Efter tio års grävande och forskande så är arkeologerna i Svenska Pompejiprojektet på väg hem från sitt kvarter i världens mest berömda ruinstad. Med sig har de flera spektakulära fynd och nya kunskaper om hur livet såg ut för Pompejiborna innan utbrottet år 79.

Ännu ligger stora delar av Pompeji outforskat och det var efter den katastrofala jordbävningen 1980 som stadsantikvarien i Pompeji vädjade till världen att komma och hjälpa till med att  dokumentera Pompeji innan fynden vittrat sönder. Då startade Svenska Pompejiprojektet och forskningsledare för räddningsinsatsen är Anne-Marie Leander Touati, arkeologiprofessor i Lund. Under ett decennium har hon anfört  en skara arkeologer i det så kallade ”svenska kvarteret”. Nu är det dags för svenskarna att avsluta tio års kampanj.

De har bland annat grävt ut tre stora rikemanshus, en krog, ett tvätteri, ett bageri och en trädgård.

I trädgården kunde de se att en av kranarna till den praktfulla fontänen var på. Vattnet sprutade för fullt när askan och pimpstenen började regna över Pompeji.

I bageriet hittade de ugnar från romartiden, tyvärr sönderbombade så sent som 1942, då amerikanerna misstänkte att Mussolini hade ammunitionslager i Pompeji.

I höstas hittade fönster och keramik från romartiden som otroligt nog var oskadda trots att rummet de fanns i hade kollapsat ner i en cistern. 2000 år senare stod de fyra fönstren där oskadda – lutade mot väggen på en liten hylla av golv som sjunkit djupt ner vid vulkanutbrottet.

De har följt vattenledningar och avlopp för att se hur de sociala hierarkierna fungerade – och sett hur butiks- och restaurangfolket var beroende av de stora rikemansvillorna för att få vatten.

Men det allra mest sensationella fyndet gjordes 2004. Det var när de grävde ut en brunn i krogköket som keramik och en liten pilspets blev en världssensation.  Analyserna visade att fynden inte alls var från romartiden – utan från bronsåldern.

– Ingen trodde att det fanns människor som bodde i Pompeji redan på bronsåldern, eftersom det inte finns någon naturlig tillförsel av färskvatten, säger Anne-Marie Leander Touati.
Nu kommer Pompeji-kampanjen att avslutas med en utställning på Millesgården i Stockholm, som är planerad till 2012.

Kontaktinformation
Kontaktperson: Anne-Marie Leander Touati, professor vid institutionen för arkeologi och antikens historia, Lunds universitet.
Mobil: 070 36 58 602
Tel arbetsrum: 046-2227934
Anne-Marie.Leander_Touati@klass.lu.se
Informatör område HT
Jenny Loftrup 046-2227233
jenny.loftrup@kansliht.lu.se

Foto från svenska kvarteret:Hans Thorwid, Svenska Pompejiprojektet
Foto på Anne-Marie Leander Touati: Jenny Loftrup

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera