Artikel från forskning.se
8 januari 2011

Ljusterapi piggar upp i mörkret

Julen är över och ett par mörka, långa månader återstår i väntan på våren. Med lite extra ljustillskott, motion och nöjen blir det lättare att hålla ut.

Cecilia Rastad är leg sjukgymnast vid Uppsala universitet och har tidigare forskat på ljusterapi och vinterdepressioner.

Mår vi dåligt i mörker?
— Man vet man inte säkert. Genom enkätundersökningar har det visat sig att 15-20 procent upplever att de får sämre livskvalitet under vinterhalvåret — de är tröttare, mindre glada och sociala. En liten grupp, cirka en halv till två procent, drabbas av så kallade vinterdepressioner, vilket är ett betydligt värre tillstånd. Men de allra flesta tycker inte att vintern är något problem alls, även om vi alla kan känna av årstiderna i någon grad.

Varför kan man bli trött och nedstämd på vintern?
— Man tror att vinterdepressioner kan bero på bristen av ljus. Människan är skapad för att fungera vid ekvatorn med tolv timmar solljus, men här är det väldigt mörkt under vissa årstider. Under mörkertiden kan det leda till att vissa får en störning av den inre dygnsrytmen. Dygnsrytmen är visserligen till stora delar ärftlig, men den starkaste yttre faktorn för att reglera dygnsrytmen är växlingarna mellan ljus och mörker. När det är ljust ställer kroppen in sig på vakenhet/aktivitet och när det är mörkt på vila/sömn. .

På vilket sätt kan ljusbehandling vara bra?
— Ljusbehandling är ett tillskott av ljus som vi inte får på annat sätt. Det är mer accepterat inom sömnmedicin där man vet att växlandet mellan ljus och mörker är vad som har störst påverkan av dygnsrytmen. Det finns också studier som tyder på att ljuset påverkar humöret positivt; vi blir helt enkelt lite gladare av solen.

Hur går det till?
— Behandling med ljusterapi i ett ljusrum ges till personer med vinterdepressioner, men det är viktigt att vara medveten om att behandlingsmetoden i Sverige inte anses tillräckligt utvärderad än. Behandlingen sker i specifika ljusrum som är helt målade i vitt, vilket reflekterar ljuset på samma sätt som snö gör. Patienten får sitta i rummet cirka 1-2 timmar varje dag under en behandlingsperiod. Behandlingen utförs på morgonen, under eftermiddagen och kvällen ska kroppen i stället varva ner och inte utsättas för den här typen av ljus. För friska personer som bara har en ökad trötthet på vintern men för övrigt är friska, kan man pröva tillskott av ljus antingen hemma med en ljusterapilampa eller i ett ljusrum som finns på vissa orter.

Vad är det för ljus?
— Starkt och av god kvalité. Man använder man vitt ljus som är en sammansättning av alla våglängder och färger. Styrkan ligger på mellan 2,5 tusen Lux vilket kan jämföras ungefär med ljuset en mulen sommardag, ljuset på en arbetsplats kan ligga runt 600-700 Lux och ljusstyrkan på sommaren när solen skiner kan nå upp till mellan 75 000 och 100 000Lux. Ljusterapilampor som används hemma är ofta starkare, vilket gör att det räcker med en kortare behandlingstid på ca en halvtimme. 

Andra tips för hur vi ska klara en mörk vinter?
— Gå ut mycket, motionera och ta till vara på solljuset. De vanliga råden i form av god sömn, kost och motion. Extra tillskott av D-vitamin, som vi annars får via solen, kan vara bra att ta. Gå inte upp i varv utan spar på energin och ambitionerna.  Och se till att hitta på saker som är roliga, det psykologiska är viktigt att bevaka.

Text: Elin Melin, forskning.se

Kontaktinformation
red@forskning.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera