Tema

SLU: ”Högskoleverket har fel – hippologer får jobb”

-Högskoleverket (HSV) har fel om hippologernas arbetsmarknad, säger Göran Dalin, ansvarig för hippologutbildningen vid SLU. Nyligen gick HSV ut med en rapport där man påstår att mindre än 60 procent av de utexaminerade hippologerna (ett av SLU:s utbildningsprogram inom hästområdet) får jobb efter examen.– Det stämmer inte alls med de uppföljningar vi själva gjort, säger Göran Dalin.

-Högskoleverket (HSV) har fel om hippologernas arbetsmarknad, säger Göran Dalin, ansvarig för hippologutbildningen vid SLU.
Nyligen gick HSV ut med en rapport där man bl a påstår att mindre än 60 procent av de utexaminerade hippologerna (ett av SLU:s utbildningsprogram inom hästområdet) får jobb efter examen.
– Det stämmer inte alls med de uppföljningar vi själva gjort, säger Göran Dalin, SLU. Vår senaste rapport, som följt upp de hippologer som utexaminerats fram till 2006, visar att 14 procent studerat vidare medan 86 procent arbetade. Bara en av de utexaminerade var arbetslös. Och av dem som arbetar är 86 procent verksamma inom hästsektorn.
– HSV:s statistik grundar sig på de 37 hippologer som tog examen 2007. Av dessa var 59 procent, dvs 22 st ”etablerade” året efter examen. Vi vet att övriga femton bland annat har studerat vidare till naturbrukslärare med mera. Bland dem som inte studerat vidare arbetar en del utomlands en tid efter slutförd utbildning, säger Dalin.
En ganska stor andel av hippologerna, omkring en femtedel, blir egenföretagare. Att de inte kommer med i HSV:s statistik för studenter med examen 2007 kan möjligen bero på att de som nyföretagare ännu inte nått upp till den inkomstgräns, 190 200 kronor per år, som HSV anger i sina kriterier.
– Allt talar för att hippologernas arbetsmarknad även fortsättningsvis kommer att vara god, säger Göran Dalin.
Hippologutbildningen vid SLU bedrivs på tre orter: Strömsholm, Flyinge och Wången och är fr o m läsåret 2010/2011 treårig och leder till en kandidatexamen.
För mer information:
Göran Dalin, tel 0705-47 10 84,
goran.dalin@adm.slu.se
SLU:s vision är att vara världsledande inom Life Science. Detta blir möjligt genom hög kvalitet och kreativitet inom forskning och utbildning, nyskapande och tongivande miljöanalys, samt att vara en innovativ partner för de gröna näringarna.

SLU: ”Högskoleverket har fel – hippologer får jobb”

 lästid ~ 1 min
Modal Data vr-modal.php: WP_REST_Response Object ( [links:protected] => Array ( ) [matched_route:protected] => [matched_handler:protected] => [data] => Array ( [0] => Array ( [vrm_title] => Psst... missa inga nyheter om forskning [vrm_content] => Med nyhetsbrev från forskning.se tre gånger i veckan missar du inga nyheter om forskning från Sveriges universitet och högskolor. Välkommen att prenumerera du också! [vrm_button_title] => Jag vill prenumerera [vrm_button_url] => https://www.forskning.se/nyhetsbrev/ ) ) [headers] => Array ( ) [status] => 200 ) Data is available, render the app here