Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 december 2010

Mobil teknikforskning för turism med världsarv i fokus

Världsarvet Gammelstad utanför Luleå är studieobjekt i forskning vid Luleå tekniska universitet som handlar om att utveckla mobila lösningar för information om olika turistobjekt. Forskningen ingår i ett större projekt inom EU:s nordliga regioner.

Gammelstads kyrka med kringliggande kyrkstugor är viktiga
delar i världsarvet.

Världsarvet Gammelstads kyrkstad utanför Luleå står i fokus när forskare vid Luleå tekniska universitet [Ref 1] ska utveckla mobila system för guidning av turister. Ett nystartat forskningsprojekt kallat TG4NP, där  flera olika nationella och internationella samarbetspartners deltar, har just startat

– När jag kommer hem ska jag kunna visa en granne vart jag har varit i telefonen och säga att här var vi i förra veckan och det var fint och dit borde ni också åka. Då får du även ett mervärde för den här turistanläggningen genom att du skapar spår omkring dig och därigenom stärks även turistnäringen i regionen, säger Lars Furberg, forskare och universitetsadjunkt vid LTU:s Avdelning för data och systemvetenskap.

Forskningsprojektet där flera länder ingår och som representerar de nordliga delarna av EU:s medlemsländer, kallas TG4NP (Tourist Guide for Northern Periphery). Det är finansierat ur ett EU:program särskilt inriktat mot de delar i unionen som är glest befolkat. Projektet ska pågå i tre år, med Skellefteå kommun som huvudman och med en rad samarbetspartners varav Luleå tekniska universitet är en.

Världsarvet Gammelstad har valts som studieobjekt av forskarna vid Luleå tekniska universitet. Fiske i Skellefteåälven är ett annat exempel på ämne och fjällcykling i Nordirland ett tredje. Frågan är vad mobil teknik och GPS satellitnavigering kan användas till och vilka applikationer som kan utvecklas  för att stödja turism i glest befolkade delar av EU.

– Vi jobbar med en grov kravbild från Världsarvet Gammelstad, om hur de skulle vi vilja ha det när turisterna kommer hit, säger Svante Edzen, LTU-forskare i projektet.

Samtidigt påpekar de två LTU-forskarna att man arbetar med en forskning som ska leda fram till nytta, inte bara för världsarvet i Gammelstad, utan även för övriga turistaktiviteter i projektet.

– Vår modell är att skapa någon sorts kunskap som finns kvar och som är obunden till om det är fiske i Skellefteälven eller om det är ett turistföretag i Norrbotten eller om det är någon i Nordirland som vill cykla på fjället. Vi ska försöka hitta ett gemensamt grundfundament som kan användas av flera, säger Lars Furberg.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera