Artikel från Högskolan Väst

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 december 2010

Kvinnor vinner mest på att dator bedömer om de har hjärtinfarkt

Operatörerna på larmcentraler tar livsviktiga beslut när människor med bröstsmärtor ringer. Är det hjärtinfarkt? Ska patienten ha högsta prioritet? Ny forskning visar att kvinnor skulle vinna mest på att operatörerna får hjälp av en dator med beslutet.

Martin Gellerstedt på Högskolan Väst är expert på statistik i medicinska sammanhang. Tillsammans med en forskargrupp på Högskolan i Borås bedriver han studier om hur patienter med akuta bröstsmärtor bedöms när de ringer 112. I den senaste studien har forskarna analyserat hur mycket män respektive kvinnor skulle vinna på att larmoperatörerna får hjälp med bedömningen av ett dataprogram.

– Det visade sig att kvinnor hade tjänat mest på systemet. Det verkar som kvinnorna var lite svårare för larmoperatörerna att bedöma, säger Martin Gellerstedt.

Riktigt varför kvinnorna är svårare att bedöma vet inte forskarna än. Nya studier är på gång.
Som det är idag ställer larmoperatörerna ett antal standardfrågor om ålder, kön, hur länge smärtan varat, hur stark den är, om patienten kallsvettas, har yrsel med mera. Svaren matas in i en dator, men operatörerna fattar själva beslut om vilken prioritet patienten ska ges. Gäller det en hjärtinfarkt behöver man skicka en specialutrustad ambulans. I de allra flesta fall fattar larmoperatörerna rätt beslut, men ibland blir det fel.

– Min idé från början var att man borde ta reda på om man med hjälp av en statistisk modell kan använda informationen på ett smartare sätt, säger Martin Gellerstedt.
Och det visade sig att det kunde man. Forskarna samlade information om drygt 500 patienter, deras svar på larmoperatörernas frågor, vilken diagnos de till slut fick och om de överlevde. Med denna information skapades ett datorbaserat beslutssystem. Det är tänkt att användas genom att larmoperatörerna matar in svaren på standardfrågorna precis som vanligt. Sedan ska datorn automatiskt visa hur stor sannolikheten är för att patienten har hjärtinfarkt.

Forskarna testade hur dataprogrammet skulle ha bedömt de 500 patienterna. Larmoperatörerna hade prioriterat 15 patienter för lågt och av dem dog 9. Dataprogrammet gjorde bara 8 missar och de fallen var mindre allvarliga.

– Det är alltid känsligt att låta datorer ta den här typen av beslut, men de studier som är gjorda hittills visar att datorerna slår även de mest erfarna läkare när det gäller att bedöma hjärtinfarkt, säger Martin Gellerstedt.

För att man ska få ett säkrare underlag och kunna börja använda datormodellen på riktigt genomför forskarna nu en betydligt större studie. 5000 patienter med akuta bröstsmärtor följs upp.

Referens: Does sex influence the allocation of life support level by dispatchers in acute chest pain? Gellerstedt, M., Bång, A., Andréasson, E., Johansson, A. Herlitz, J.
American Journal of Emergency Medicine, 2010

Kontaktinformation
För mer information kontakta Martin Gellerstedt, martin.gellerstedt@hv.se. 0520-22 35 08

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera