Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 december 2010

Brist på livsviktig omega-6 ger usla spermier

Manlig infertilitet kan bero på att det finns för lite fleromättade fetter i testiklarna. Det visar en ny studie ledd av professor Anders Jacobsson vid Wenner-Grens Institut för experimentell biologi vid Stockholms universitet. Studien publiceras i tidskriften Journal of Lipid Research.

Hos däggdjur regleras produktionen av fettsyrorna omega-3 och omega-6 av en gen kallad Elovl2. Genom att helt eller delvis inaktivera denna gen hos möss kan forskarna nu visa att brist på specifika omega-6 fetter leder till avsaknad av fullt utvecklade spermier och infertilitet.

– Redan vid små förändringar av mängden omega-6 fettsyror försämrades spermiekvaliteten kraftigt, säger Anders Jacobsson, professor i fysiologi och ledare för studien. Effekterna liknar vissa typer av manlig infertilitet och vi försöker nu kartlägga ifall dessa fettsyror är påverkade även hos vissa grupper infertila män.

Fertilitetsstudien publiceras i dagarna och bygger på ett internationellt samarbete med forskare från Sverige, Frankrike, England och USA. Den är ett led i att förstå sambandet och vikten av kroppens egen produktion av fleromättade fetter och att en störning av detta kan leda till nedsatt fertilitet hos män.

Om fleromättade fettsyror

Omega-3 och omega-6 fettsyror är så kallade fleromättade fettsyror och kallas ibland även för ”essentiella fettsyror”. De måste intas som tillskott eftersom kroppen inte kan tillverka dem själv. Detta är dock en sanning med modifikation. Så länge dieten innehåller de korta omega-3 och omega-6 fettsyrorna alfa-linolensyra och linolsyra har kroppen en möjlighet att tillverka de flesta fleromättade fettsyror som behövs för att cellerna skall fungera normalt. På grund av onaturlig eller ohälsosam diet, eller genom sjukdom, kan kroppens egen ”fettfabrik” rubbas vilket kan leda till metaboliska störningar.

– Även om vi idag känner till nödvändigheten av att kroppen tillverkar egna fettsyror är betydelsen av dem oklar, jämfört med de fettsyror som vi får i oss via maten, säger Anders Jacobsson. Vi vet heller ännu inte i detalj hur kroppens egen fettsyraproduktion regleras eller hur dieten påverkar detta.

Artikelns titel: ELOVL2 controls the level of n-6 28:5 and 30:5 fatty acids in testis, a prerequisite for male fertility and sperm maturation in mice.
Journal of Lipid Research: www.jlr.org [Ref 1]
Vidare upplysningar
Anders Jacobsson, professor
Wenner-Grens Institut, Stockholms universitet
Tel: 08-16 41 27
Mobil: 070-602 76 39
E-post: Anders.Jacobsson@wgi.su.se
Universitetet i huvudstaden – utbildning och forskning på högsta nivå där öppna sinnen möts och utvecklas. Universitetet deltar i regionala, nationella och internationella samarbeten, i debatt och i samhällsutveckling. Här är mer än 50 000 studenter och 6 000 medarbetare verksamma inom humaniora, juridik, naturvetenskap och samhällsvetenskap.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera