Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 november 2010

Pulsåderbråck kan behandlas med astmamedicin

En ny studie från Karolinska Institutet visar att astmaläkemedel skulle kunna användas som behandling vid pulsåderbråck för att minska tillväxten och därmed risken för bristning. På så sätt finns möjlighet rädda liv och reducera behovet av komplicerade och riskfyllda operationer. Resultaten presenteras i den amerikanska vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Pulsåderbråck, eller aortaaneurysm, är en livshotande kärlsjukdom där väggen i ett segment av den stora kroppspulsådern försvagats, buktar ut och i avancerade stadier riskerar att spricka. Om tillståndet upptäcks i tid kan det vara möjligt att operera men ofta utvecklas sjukdomen obemärkt och personen avlider i en plötslig massiv inre blödning när bråcket går sönder.

Pulsåderbråck är vanligare hos äldre över 65 år och förekommer oftare bland män. En bidragande orsak till sjukdomen är en kronisk inflammatorisk process där ett stort antal signalmolekyler deltar. Detta leder till aktivering av enzymer som långsamt bryter ner proteiner och bindvävens olika komponenter i kärlväggen, vilket bidrar till sjukdomens utveckling och till att kärlväggen slutligen brister.

Forskare vid Karolinska Institutet har nu funnit att väggen i pulsåderbråck innehåller förhöjda halter av enzymer som kan bilda så kallade cysteinyl-leukotriener. Dessa biologiskt kraftfulla substanser utlöser sammandragning av glatt muskulatur och svullnad i luftvägarna och kan därigenom orsaka astma. Astmapatienter behandlas därför ofta med läkemedel som kan blockera cysteinyl-leukotriener.

– Vi har också funnit att cysteinyl-leukotriener kan stimulera frisättning av proteinnedbrytande enzymer, så kallade metalloproteaser. Dessa kan bidra till försvagningen i kärlväggen och uppkomsten av pulsåderbråck säger professor Jesper Haeggström som är ansvarig för studien.

När forskarna tillsatte astmaläkemedel blockerades cysteinyl-leukotrienerna och de skadliga metalloproteaserna frisattes inte längre. Resultaten tyder därmed på att astmaläkemedel skulle kunna användas som behandling för att minska tillväxten och därmed risken för bristning av pulsåderbråck.

– Dessa astmaläkemedel är både effektiva och säkra och man borde snabbt kunna pröva om de gör nytta vid pulsåderbråck, säger Jesper Haeggström.

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40 procent av den medicinska akademiska forskningen och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Sedan 1901 utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Publikation: Increased expression of leukotriene C4 synthase and predominant formation of cysteinyl-leukotrienes in human abdominal aortic aneurysm, Di Gennaro, A, Wågsäter D, Mäyränpää MI, Gabrielsen A, Swedenborg J, Hamsten A, Samuelsson B, Eriksson P, Haeggström JZ, PNAS, Epub ahead of print 15-19 Nov 2010.

Kontaktinformation
För frågor, kontakta:

Professor Jesper Z. Haeggström
Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik
Tel: 08-524 876 12 eller 070-277 76 12
E-post: jesper.haeggstrom@ki.se

Professor Jesper Swedenborg
Institutionen för molekylär medicin och kirurgi
Tel. 08-517 723 48 eller 070-970 80 79
E-post: jesper.swedenborg@ki.se

BILD: Jesper Haeggström, foto av Chris Anderson

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera