Artikel från forskning.se

Den här artikeln kommer från redaktionen på forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

1 november 2010

Robotar på väg in i hemmen

Hushållsnära tjänster har varit på tapeten. Men bortom RUT och ROT finns ännu ett alternativ för att göra vardagen lite lättare. Danica Kragic Jensfelt är robotikforskare på KTH i Stockholm.

Varför ska man ha en robot i hemmet?
Vi får allt mindre tid över till städning, diskning och andra hushållssysslor. En robot som gör detta skulle kunna underlätta våra liv. Man kan också tänka sig mer interaktiva robotar som hjälper äldre i dagliga situationer som att gå på toaletten, ta sig runt i lägenheten och liknande. Då fungerar roboten mer som stöd.

Vad är det som gör att en robot kan vara självständig?
Precis som människor har robotar olika sensorer som används för att tolka omgivningen. Utifrån dessa tolkningar kan roboten agera. Kameror ger robotarna syn, så kallade taktila sensorer känsel och ultraljud och laser används för att beräkna avstånd. Dessa funktioner behövs för att robotarna ska kunna utföra rörelser och kommunicera.

Hur kommunicerar man med en robot?
Det går att prata med en robot. Den kan också imitera de gester du gör eller förstå vad den ska göra genom att du visar med robotens egna händer. På sätt och vis är sätten inte olika de vi använder för att lära ut till våra barn.

Det går också att kommunicera via tangentbord. Detta kan vara speciellt användbart om du är på annan plats och vill nå roboten i hemmet, till exempel för att stänga av strykjärnet du glömde på, för att passa hunden eller för att kolla att ingen objuden är hemma hos dig.

Vad finns det för risker med robotar?
Som med all teknik finns risker. Robotikforskare prioriterar säkerhet och arbetar bland annat med att skapa skyddade system, inte olikt wireless och andra datorsystem, som skall vara säkra och hålla borta intrång.

Vill folk ha robotar hemma hos sig?
— Jag tror att människor absolut kan tänka sig en robot, exempelvis som komplement till nuvarande hemtjänst. Däremot gillar vi inte alltför komplicerade tekniska saker och det finns en skepsis mot att robotar är säkra.

Text: Marie Palmnäs, forskning.se

Kontaktinformation
red@forskning.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera