Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 oktober 2010

Nyupptäckt drumlinfält ger svar om nedisning och klimat

De markformationer, så kallade drumliner, som skapades när inlandsisen drog fram under istiden, skapas även av dagens glaciärer. Upptäckten, som gjorts av forskare vid Göteborgs universitet, har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Geology.

En drumlin består oftast av morän och återfinns i områden som varit täckta av inlandsis. På många platser som var täckta av inlandsis, har isen flyttat på morän, grus och sand och skapat tårformade upphöjda ”åsar”, parallellt med isrörelsen.

– Fram till nu har vetenskapen varit splittrad i synen på hur drumliner skapas. Eftersom de skapats under isen kan man inte se processen. Drumliner är vanliga nästan överallt där inlandsisen drog fram, men är nästan obekanta vid dagens glaciärer. Nu har vi hittat ett nytt drumlinfält vid glaciären Múlajökull på Island. Det är helt unikt, säger Mark Johnson på Institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet.

Avsmältningen på de stora glaciärerna som följer av klimatförändringarna har underlättat för forskarna att studera det geologiska fenomenet. Drumlinfynden på Island gav unika möjligheter att studera strukturen.

– En av drumlinerna vi hittade var genomskuren av erosion. Det gav oss möjlighet att studera den lager för lager och det var tydligt att den var uppbyggd nyligen. Glaciären har alltså inte bara dragit sig tillbaka och visat gamla drumliner, den skapar fortfarande nya.

Det finns i dag inte bara en utan flera teorier om hur drumliner kommer till. Göteborgsforskarnas upptäckt visar att drumliner kan skapas inom de första två kilometrarna bakom iskanten.

– En framvällande glaciär (”surging glacier”) kan röra sig 100 meter per dag istället för normala 100 meter per år. Kan vi koppla drumlinerna till just sådana snabbrörliga glaciärer betyder det att inlandsisen drog fram mycket snabbare än vad vetenskapen tror i dag.

Kopplingen mellan drumliner och snabba isrörelser är viktig för klimatforskningen. När man modellerar klimatförändringar behöver man veta hur hög och hur kall en glaciär var för att förstå den senaste istiden. En glaciär som rör sig snabbt blir inte lika hög. Därför kan upptäckten påverka hur forskningen tänker på klimatmodellering.

Att komma drumlinernas gåta på spåren är en gammal dröm för Mark Johnson.

– Vi upptäckte drumlinfältet under inflygningen mot glaciärkanten för att göra en helt annan studie. Det var det mest spännande jag varit med om under min forskning. Alla geologer känner till drumliner och när jag började läsa geologi i Wisconsin i USA på 1980-talet var det många som kom dit för att titta på de drumliner som fanns i området. Att ta fram en teori för hur de skapas var en stor fråga redan då.

Upptäckten av det nya drumlinfältet gjordes av Mark Johnson vid institutionen för geovetenskaper, Göteborgs universitet, i samarbete med forskare från Island, Norge och Storbritannien.

Studien Active drumlin field revealed at the margin of Múlajökull, Iceland: A surge-type glacier är publicerad i den geovetenskapliga tidskriften Geology.


HÄR KAN MAN HITTA DRUMLINER I SVERIGE:
(kartlänkar följer längre ner)

GÖTEBORGSOMRÅDET
Sandsjöbacka; drumlinen ses tydligt som en ås från E6:an söder om bensinstationen vid Sandsjöbacka på den västra sidan av vägen
latitud 57.54434, longitud 12.03921

Dössebacka; vattenverket ligger på en drumlin, vattnet från Göta älv filtereras genom drumlinens sediment för att bli dricksvatten.
latitud 57.91095, longitud 12.04391

Äskhult; byn och dess odlingsmark ligger ovanpå en drumlin, syns tydligt på en karta
latitud 57.42715, longitud 12.28311

NORRBOTTEN
Drumliner är väldigt vanliga i hela Norrbotten. Särskilt många finns det i inlandet, inom triangeln Arvidsjaur, Luleå och Jokkmokk, samt längs Luleälven och riksväg 97, nordväst om Boden.
latitud 65.98687, longitud 21.05763

SMÅLAND
Drumliner är också en viktig del av landskapet i stora delar av Småland. Många drumliner finns till exempel parallellt längs med sjöarna syd om Eksjö. Riksväg 40 mellan Nässjö och Eksjö passerar över en drumlin vid
latitud 57.63379, longitud 14.89638

Bildtext: Glaciärkanten vi Múlajökull på Island. Åsarna som syns mellan sjöarna är drumliner. Foto: Ívar Örn Benediktsson

Kontaktinformation
KONTAKT:
Mark Johnson, Institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet
031- 786 28 08
markj@gvc.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera