Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 oktober 2010

Trams på Facebook värdefullare än vi tror

Ytliga kontakter på Facebook, till synes onödiga kommentarer och banala statusuppdateringar kan vara mer betydelsefulla än vi tror. Det visar en ny rapport från Nationellt IT-användarcentrum. I rapporten förutspås också de nya sociala medierna på sikt kunna ge fler egna företagare.

Många är kritiska mot dem som samlar hundratals så kallade vänner på Facebook. Ofta är majoriteten av ”vännerna” gamla skolkamrater, bekantas bekanta eller liknande. Relationer som i grunden är svaga. De kommentarer och uppdateringar av mer eller mindre banal karaktär som dyker upp på Facebook har också genererat en hel del spydiga inlägg, inte minst i media, på senare tid. Men i en rapport sammanställd av Håkan Selg ,doktorand vid institutionen för informationsteknologi på Uppsala universitet, framgår att kontakterna i själva verket utgör mycket användbara nätverk. Nätverk som upprätthålls just med hjälp av till synes meningslösa kommentarer och uppdateringar.

– Porträttet, kommentarerna och uppdateringarna gör att vi hela tiden påminns om ”vännernas” existens. Innehållet spelar inte så stor roll men effekten blir att vi upplever Facebook-vännerna som närmare jämfört med sådana bekanta som inte finns på Facebook, säger Håkan Selg.

Något som också lyfts fram i rapporten är hur dagens användande av sociala medier bryter en viktig trend i informationssamhället. Tidigare har företag och myndigheter varit först med att använda nya kanaler för kommunikation. Så var fallet med till exempel mobiltelefonen, e-posten och webbsidorna. Hushållen har följt efter. Med de sociala medierna utvecklas främst i den privata sfären. Det ger ett övertag för privatpersoner som sitter på kontaktnät och användarerfarenhet som företag och myndigheter vill åt.

Individen blir också genom användandet av sociala medier mindre beroende av större aktörer då man på egen hand genom nätverken kan få tips om jobb, bostäder eller som företagare få hjälp med praktiska problem och nyttiga kontakter. Det erbjuder dessutom en möjlighet för individer utan stora ekonomiska resurser att nå ut till många fler, publicera sig gratis och lägga grund för egna verksamheter.

– En realistisk effekt av sociala medier är att många kostnader för att driva verksamhet på sikt kommer att minska på. Det leder sannolikt till att många fler kommer att kunna starta egna företag framöver och att arbetslivet successivt kommer att förändras, säger Håkan Selg.

Projektledare och författare till rapporten är Håkan Selg, industridoktorand vid institutionen för informationsteknologi, Uppsala universitet och Nationellt IT-användarcentrum (NITA). Studien utgör en fristående fortsättning på en serie undersökningar om nya användarmönster på Internet och syftar till att identifiera effekter med strategisk betydelse för näringsliv och samhälle www.internetexplorers.se.

Kontaktinformation
För mer information kontakta Håkan Selg, telefon 070-6300085, selg@nita.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera