Artikel från Mälardalens universitet
29 september 2010

Ny teknologi ska främja samarbete mellan programmerare och arkitekter

Kurt Wallnau, verksam vid den världsledande institutionen inom programvaruteknik: Software Engineering Institute vid Carnegie Mellon University i USA , disputerar vid Mälardalens högskola den 30 september. Hans forskning visar lovande resultat för utformningen av framtidens programvarusystem.

Inom programvaruutveckling är det praxis att identifiera en klar skillnad mellan arkitekter och programmerare. Programvaruarkitekter fokuserar på systemstrukturer, övergripande lösningar och kvalitetsattribut, medan programmerare inriktar sig på algoritmer och så kallad ”låg-nivå”-programmering.

– Därför blir det ofta ett stort gap mellan arkitekternas och programmerarnas förståelse av olika uppgifter, vilket kan resultera i lösningar som inte är optimala, säger Kurt Wallnau.

Efter att ha skaffat sig 20 års erfarenhet av programvaruutveckling valde han att göra sin doktorsavhandling vid Mälardalens högskola och i samarbete med ABB Corporate Research.

– Min forskning handlar om att överbrygga gapet mellan arkitektur och programmering genom att utveckla ny teknologi , som säkerställer att själva implementationerna uppfyller alla krav tagna på arkitekturnivå, förklarar Kurt Wallnau.

Hans nya metod har testats i flera industriella, stora studiefall och resultatet bådar gott för utvecklingen av framtidens datorsystem.
I samband med Kurt Wallnaus disputation håller Mälardalens högskola, tillsammans med industriinitiativet Swedsoft, en workshop om programvaruutveckling. Representanter från både akademi och industri är inbjudna för att diskutera kring temat samarbete mellan arkitekter och programmerare. Några av de mest kända forskarna inom området, som Clemens Szyperski från Microsoft US, och Philippe Kruchten från University of British Columbia in Vancouver, kommer att delta i workshopen.

Press och andra medier hälsas välkomna till disputationen och workshopen.
Tid och plats för Kurt Wallnaus disputation: kl 14-16 den 30 september, sal Alfa, Mälardalens högskola, Västerås

Läs mer: http://www.mdh.se/aktuellt/aktiviteter/1.32675

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Ivica Crnkovic, professor i industriell programvaruteknik, tfn 021-103183, e-post: ivica.crnkovic@mdh.se
Malin Rosqvist, forskningssamordnare, tfn: 021- 103112, e-post: malin.rosqvist@mdh.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera