Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 september 2010

Elitdamfotbollspelare hinner återhämta sig trots tufft spelschema

I stora mästerskap i damfotboll är det tätt mellan matcherna. Men Örebroforskning visar att spelarna är väl fysiskt förbereda för den höga matchbelastningen och har en förmåga att återhämta sig relativt snabbt.– Det visade sig dessutom att spelarna återhämtar sig lika bra oavsett om de genomför en återhämtningsträning eller vilar, säger Helena Andersson, forskare i idrott med inriktning fysiologi/medicin vid Örebro universitet.

Helena Andersson har gjort en kartläggning av vad som händer i kroppen på damfotbollsspelare på elitnivå under matcher och hur snabbt kroppen återhämtar sig efteråt.

– Jag hade spelschemat i de stora mästerskapen i åtanke. Damspelare har bara två dagar att återhämta sig på mellan matcher jämfört med männens fyra eller fem dagar. Jag ville undersöka ifall två dagar är tillräckligt med återhämtning för att spelarna ska kunna prestera i nästa match.

Trots det tuffa spelschemat visar Helena Anderssons avhandling att spelarna har en förmåga att återhämta sig relativt snabbt efter en match och kan prestera med liknande intensitet i den andra matchen.

– Det enda som inte återhämtade sig helt innan nästa match var spelarnas hoppförmåga. Det är troligtvis så att damspelare bör träna mer explosiv styrka för att klara matchbelastningen.

Hon kan också slå fast att spelarna har ett effektivt antioxidant system som kan dämpa ökningen av fria radikaler. Fria radikaler ökar vid ökad syreomsättningen vilket kan leda till att celler kan ta skada medan antioxidanter motverkar detta. Hennes resultat skiljer sig från de studier publicerade på manliga fotbollspelare som visar en större ökning av fria radikaler efter match. Det kan ha ett samband med att det kvinnliga könshormonet östrogen har en skyddande effekt mot fria radikaler.

– Min undersökning visar att kroppen producerar och upp-reglerar tillräckligt med antioxidanter för att motverka ansamling av fria radikaler. Det kan betyda att vältränade elitspelare inte behöver äta extra antioxidanter utan det räcker med att äta en välbalanserad kost. Detsamma gäller antiinflammatoriska läkemedel.

Helena Anderssons forskning visar att matchen ledde till en stark men kortvarig inflammation. Efter första matchen bildades det ungefär lika många så kallade pro-inflammatoriska cykokiner, som ökar inflammation, som anti-inflammatoriska cytokiner, som bromsar inflammationen.

– Våra resultat tyder på att spelarna har en balanserad inflammationsreaktion efter en match. Det tyder på att användandet av anti-inflammatoriska läkemedel, som används för att förhindra inflammation, kan ifrågasättas för elitdamfotbollspelare. Efter andra matchen var det dock färre cytokiner som ökade vilket var ett oväntat resultat. Innebörden av det behöver undersökas vidare.

– Slutligen kan vi konstatera att lågintensiv återhämtningsträning inte påskyndar återhämtningsprocessen jämfört med vila, men att det inte heller har någon negativ effekt på återhämtningen.

– Men man måste så klart ha i åtanke att återhämtningen påverkas av flera faktorer. Under ett mästerskap, där det är många matcher på kort tid, kan återhämtningen bli längre ju fler matcher som spelas. Även yttre förhållanden som värme och luftfuktighet kan förlänga återhämtningen efter match.

Kontaktinformation
För mer information kontakta: Helena Andersson 070-225 12 26

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera