Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 september 2010

Kan robotbesök vara framtidens kommunikation?

Med videokonferenstekniken är det möjligt att se varandra när vi pratar. Nu undersöker forskare vid Örebro universitet ett system som genom ett knapptryck dessutom ger oss möjligheten att röra oss fritt hemma hos varandra. Forskarna ska utvärdera en så kallad Giraffrobot – vilken nytta vi kan ha av den, och hur den ska kunna finnas i människors hem utan att inkräkta på privatliv eller säkerhet.

Örebro universitet samordnar EU-projektet ExCITE, som fokuserar på interaktion mellan robot och människa. Projektet ska undersöka hur den mobila Giraffroboten utrustad med webbkamera, mikrofon och dataskärm kan fungera i olika miljöer runt om i Europa.

Det är ett system som ska vara enkelt att använda. Användaren, som har roboten hemma hos sig, ser vännen som ringer upp på robotens skärm och kan prata med sin besökare på samma sätt som om han faktiskt befann sig i rummet. Personen som ringer upp styr roboten och kan följa med sin vän runt om i hans hem.

– Vi vill se vilka behov det finns för den här sortens system men också hur man kan få det att fungera. Vi tror att det till exempel finns en stor potential att öka det sociala umgänget för äldre, säger Silvia Coradeschi, professor i informationsteknik och akademichef för Akademin för naturvetenskap och teknik vid Örebro universitet.

– Vi ska undersöka om roboten till exempel kan fungera som en länk mellan hemtjänsten och äldre. Det kan vara ett sätt att göra extra besök men skulle också till exempel kunna kopplas till larmet som används av många äldre. Om larmet går kan operatören använda roboten för att få en överblick över lägenheten, se vad som har hänt och få kontakt, säger Amy Loutfi, forskare i datateknik.

– För att kunna utveckla en lösning som fungerar behöver vi involvera människor som ska använda systemet tidigt i utvecklingen. Det är det ExCITE är till för – att utvärdera, fortsätter Amy Loutfi.

Projektet utförs i tre olika länder för att kunna se vilken roll till exempel kulturella skillnader spelar. Det involverar sex olika samarbetspartners – både universitet och företag – från Sverige, Spanien och Italien och har en budget på 30 miljoner kronor. Roboten har utvecklats av Giraff AB i Västerås.

Vill du prova Giraffen? Kom till ForskarFredag i Örebro. Mariebergs Galleria den 24 september klockan 14.00–18.00. Forskare finns på plats för att förklara hur systemet fungerar och det är fritt fram att provköra.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Silvia Coradeschi mobilnummer: 0705773298, silvia.coradeschi@oru.se
Amy Loutfi mobilnummer: 0736833004, amy.loutfi@oru.se
Pressbild: http://www.oru.se/Nyheter/Press/

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera