Artikel från Chalmers tekniska högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

3 september 2010

Minskning av utsläpp bromsas av tyngre och starkare bilar

Möjligheten att minska bilarnas koldioxidutsläpp utnyttjas inte fullt ut. Genomsnittsvensken köper fortfarande en tyngre och törstigare bil än den genomsnittlige europén, även om skillnaden minskat under senare år.

Under de senaste trettio åren har bilarna som säljs i Sverige blivit större och dessutom accelererar de allt snabbare. Det har gjort att en del av bilarnas tekniska förbättringar inte har lett till lägre bränsleförbrukning.

Om bilarna mellan 1985 och 2007 inte blivit större och accelererat snabbare, hade de dragit 47 procent mindre bränsle. Den faktiska minskningen under perioden har istället varit 18 procent.

Intresset för miljövänliga bilar har visserligen ökat de senaste åren, men istället för ett skifte mot mindre bilar med färre hästkrafter, har istället dieselbilar och etanolbilar blivit populära. Detta har lett till lägre koldioxidutsläpp, men det krävs fler åtgärder för att ta tillvara på den potential som finns för att utsläppen ska kunna minska rejält.

Frances Sprei. Foto: Jan-Olof Yxell
Resultaten presenteras av Frances Sprei vid Chalmers, som under flera år forskat på utvecklingen hos nya svensksålda bilar. Nu visar hon dessa färska siffror i sin doktorsavhandling.

– Åtgärder för minskade utsläpp kan vara att med hjälp av styrmedel se till att just bränsleförbrukningen hålls nere, oavsett typ av bränsle, säger Frances Sprei.

Avhandlingen “Energy Efficiency Versus Gains in Consumer Amenities” försvaras den 6 september vid Chalmers i Göteborg.

Kontaktinformation
Frances Sprei, Fysisk resursteori, Institutionen för energi och miljö, Chalmers
Tel: 031-772 3126, mobil: 0702-73 59 78
fsprei@chalmers.se

Huvudhandledare: Professor John Holmberg, Fysisk resursteori, Chalmers
Tel: 031 – 772 31 45
john.holmberg@chalmers.se

Bihandledare. Sten Karlsson, Fysisk resursteori, Chalmers
Tel: 031 – 772 31 49
sten.karlsson@chalmers.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera