Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

2 september 2010

Skelettförankrad lårbensprotes ger ökad livskvalitet

Idag presenteras studien som för första gången visar resultatet av behandling med skelettförankrad protes av titanimplantat vid lårbensamputerade patienter. Den visar att behandlingen ger nio av tio patienter en förbättrad funktion och ökad livskvalitet. Det framgår av forskning från Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset som presenteras under den pågående internationella Ortopediveckan i Göteborg.

På ett symposium idag lägger forskaren Rickard Brånemark med flera fram delar av studien som pågått sedan 1999: OPRA study, det vill säga Osseointegrated Prostheses for the Rehabilitation of Amputees.

Forskarna på Centrum för Ortopedisk Osseointegration, COO, och Ortopedkliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Mölndal, har i studien behandlat 51 lårbensamputerade patienter, med en uppföljningstid på 2 år. I studien ingick 51 personer mellan 20 till 65 år, varav 55 procent var män och 45 procent kvinnor.

– För mer än 9 av 10 patienter leder behandlingen till förbättrad funktion och ökad livskvalitet. Viktigt att påpeka är att behandlingen är avsedd för yngre amputerade och inte lämplig för personer som är amputerade till följd av kärlsjukdom, säger Rickard Brånemark, medicine doktor vid Sahlgrenska akademin och ortoped på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Varje år genomförs mer än 2 000 benamputationer i Sverige. De flesta är äldre patienter med diabetes eller försämrad blodcirkulation, men amputation utförs även på yngre personer. De vanliga benproteserna fästs med hjälp av en hylsa mot den amputerade stumpen. Med den nya tekniken kan protesen skruvas enkelt fast på ett titanimplantat som förankrats i skelettet och som sticker ut ur stumpen.

– Att fästa amputationsproteser direkt till skelettet med implantat har länge varit en ouppnåelig vision och utvecklingsarbetet har pågått i mer än 20 år. Men nu kommer det internationella genombrottet för denna revolutionerande behandling, säger Rickard Brånemark, en av författarna bakom studien, och berättar att vidareutveckling redan pågår med behandling av andra amputationsnivåer som fingrar och armar.

Studierna bedrivs i samarbete mellan Sahlgrenska universitetssjukhuset, avdelningarna för ortopedi och biomaterialvetenskap, samt BIOMATCELL VINN Excellence center, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

FAKTA OSSEOINTEGRATION
Osseointegration är en metod att förankra proteser direkt i skelettet som utvecklades på 60-talet av professor Per-Ingvar Brånemark. Han upptäckte att titan inte stöttes bort av kroppen utan istället integrerades med omkringliggande benvävnad. Upptäckten användes till att börja med för att behandla tandlöshet genom dentala titanimplantat – en behandlingsmetod som spridit sig över världen och höjt livskvaliteten för miljontals människor. Metoden har sedan dess vidareutvecklats och idag används osseointegration även för bland annat ben- arm- och ansiktsproteser samt förankring av hörapparater.

Studiens titel: OPRA, Osseointegrated Prostheses for the Rehabilitation of Amputees
Författare: Rickard Brånemark, Örjan Berlin, Björn Gunterberg, Peter Bergh, Mikael Dalén, Sigvard Eriksson, Sven Inerot, Kerstin Hagberg, Gith Jansson, Eva Häggström, Hanna Berander, Eva-Louice Borg-Pearce, Charles Bragdon, Henrik Malchau, Johan Kärrholm, Björn Rydevik.

Tid: OSOS Symposium, torsdagen 2/9, 13:30-15:00, 16:00-17:45 samt fredagen 3/9 08:00-09:30, 10:45-12:15
Plats: Föreläsningssal F1, andra våningen, Svenska Mässan, Göteborg

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Rickard Brånemark, medicine doktor vid Sahlgrenska akademin och ortoped på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, mobil:070-846 10 61, e-post rickard.branemark@orthop.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera