Tema

Algblomning

Använd mindre tvättmedel och töm båttoaletten på land. Det är vad gemene man kan göra för att minska algblomningen i Östersjön. Helena Höglander, marinekolog på Stockholms universitet, reder ut bland sommarens blomstrande sörja.

Vad är algblomning?
— Algblomning är när mikroskopiskt små alger, det vill säga växtplankton, finns i stora mängder i vattnet. Den största blomningen sker under våren då kiselalger dominerar, men den grumlar bara vattnet och passerar oss förbi. Det vi ofta förknippar med algblomning är när algerna är så pass många att de tydligt syns på vattenytan eller färgar vattnet. Det gör de under högsommaren när det är vindstilla, varmt och bra förhållanden för cyanobakterier (även kallade blågrönalger).

I såväl sjöar som hav är algblomning ett naturligt fenomen och utgör en viktig del av det marina ekosystemet. De stora blomningarna av cyanobakterier under sommaren beror dock på en obalans av näringsämnen i Östersjön, vilket hänger ihop med syrefattiga bottnar, låg salthalt och en alltför stor tillförsel av näringsämnen i form av fosfor. Algerna utnyttjar fosfor för att växa, men behöver också tillgång till kväve i vattnet.
— Cyanobakterier har fördelen att kunna utnyttja kvävgas från luften och konkurrerar därför ut andra alger som är beroende av det kväve som finns löst i vattnet.

Är algblomningarna giftiga?
— Det finns olika typer av alger och en del klassas som giftiga. Cyanobakterier måste man få i sig ganska stora mängder av för att bli dålig, till exempel genom att dricka sörjan. Då kan man bli illamående eftersom cyanobakterierna kan innehålla levergifter såväl som nervgifter. Har man känslig hy kan algerna även klia och ge nässelutslag.  Hundar som glatt dricker det missfärgade vattnet kan däremot bli riktigt dåliga.

Även på västkusten förekommer problem med giftiga alger. Är man förtjust i musslor bör man hålla koll på dinoflagellater; en alggrupp som kan göra att skaldjuren blir giftiga.
— Äter man musslor som har ätit de giftiga dinoflagellaterna kan man få kraftiga magsjukesymptom i form av diarré. Det hjälper inte att till exempel koka musslorna för att få bort giftet. Länsstyrelsen i Västra Götaland tar regelbundet prover på vattnet och varnar för alger som kan vara giftiga.

Kan man själv upptäcka om det är giftiga alger i vattnet?
— Det är svårt att avgöra genom blotta anblicken och ofta förekommer en blandning av olika arter. Men vissa utmärker sig, till exempel så kallad knippvattenblom. Den här arten är inte giftig i Östersjön (men däremot i insjöar) och ser ut som gröna barr i vattnet. Den giftigaste av Östersjöns cyanobakterier är katthårsalg som klumpar ihop sig till små vita tofsar i vattnet. När den blommar ser vattnet ut som en rabarbersoppa. Man kan ha som tumregel att undvika att bada om vattnet är så grumligt att man inte ser sina egna fötter på en halv meters djup.

Vad kan vi göra för att minska algblomningen?
— Det som gemene man kan tänka på är att inte använda onödigt mycket tvättmedel och rengöringsmedel. Om man har båt kan man se till att tömma sina toalettankar på land, i särskilda tömningsstationer. I dag byggs också allt fler tömningsstationer ute i skärgården, vilket var svårt att hitta tidigare.

Vad kan du säga om sommarens badvatten?
— Blir det en solig, varm och vindstilla sommar kan vi räkna med att se cyanobakterierna blomma.  Prognoserna tyder dock på att blomningarna i Östersjön blir normala och inte så omfattande som till exempel sommaren 2005 och 2006. Blir sommaren varm men blåsig så kommer vi kanske inte att se algerna, även om de ändå kan förekomma i vattnet.

 Text: Elin Melin, forskning.se

Informationscentraler med aktuell information om algläget för respektive område i Östersjön:

Kontaktinformation
red@forskning.se

Algblomning

 lästid ~ 3 min