Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 juni 2010

Glidvalla skidor som att tjära en plastbåt

Såväl motionärer som elitaktiva, kan strunta i glidvallan och i stället stålsickla skidorna.– Att lägga glidvalla på moderna skidor är lika fel som att tjära en plastbåt, säger Leonid Kuzmin.Hans forskning väckte debatt redan för några år sedan. Nu har han fördjupat sin forskning och disputerar vid Mittuniversitetet. I avhandlingen visar han också på hälsovådliga konsekvenser av glidvalla.

När Leonid Kuzmin för några år sedan presenterade sina forskningsresultat om glidvalla, utbröt het debatt mellan två läger – de som förespråkar glidvalla och stålsicklarna. Nu har Kuzmin forskat vidare och kan definitivt avliva myterna om glidvallan.
– Att man måste glidvalla skidorna är en myt. Moderna belag ger bättre glid. Det räcker med att mekaniskt behandla, till exempel sickla, skidbelaget för att få bra glid, dessutom till minimal kostnad och tidsåtgång.

Belag på dagens längdåkningsskidor tillverkas av ultrahögmolekylär polyeten (UHMWPE). Det är ett material med extremt goda nötningsegenskaper, låg friktionskoefficient och förmåga till självsmörjning.
– Därför ska man inte förstöra en fantastisk produkt med ett mindre bra material som glidvalla. De som hävdar motsatsen sysslar med voodoo och inte med vetenskap.

Leonid Kuzmin visar hur det räcker att göra några drag med en sickel, ett enkelt verktyg, för att åstadkomma bra glid i skidspåret. Att sickla skidorna är både enklare och billigare än att glidvalla dem.
Slutsatsen att skippa glidvallan gäller både motionärer och elitaktiva. Kuzmin lät själv sin hustru Antonina Ordina åka på ovallade skidor redan i VM 1995 då hon tog bronsmedalj.

Även om Kuzmins forskning visar att man kan kasta bort glidvallan, bör den inte förbrännas bland sopor i vanliga kommunala förbränningsanläggningar. Glidvallan innehåller nämligen fluorkarbon. Bränning av den utsöndrar gaser som är tio gånger giftigare än stridsgasen fosgen.
– De som jobbar med glidvallor gör sitt eget val, men alla runtomkring som drabbas, de vet ingenting.

Den 15 juni disputerar han vid Mittuniversitetet med avhandlingen ”Interfacial Kinetic Ski Friction.”

Kontaktinformation
Leonid Kuzmin, telefon 0560-411 32,
mobil 0731-01 16 15, e-post leonid.kuzmin@miun.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera