Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 maj 2010

Mastcellen har en avgörande betydelse för vår hälsa

Mastceller förekommer rikligt i flera av kroppens vävnader och de är mest kända för att bidra till skadliga reaktioner i samband med allergi och astma. De senaste årens forskning har avslöjat att mastceller har en mycket större betydelse för vår hälsa än vad man tidigare har trott. Två SLU-forskare medverkar när nya forskningsrön diskuteras i Sigtuna.

De senaste rönen kring mastcellen kommer att presenteras och diskuteras vid ett vetenskapligt möte i Sigtuna den 27-28 maj. Mötet arrangeras av ett svenskt nätverk av mastcellsforskare, MacNet, som finansieras av Vetenskapsrådet och som koordineras av professor Gunnar Nilsson vid Karolinska institutet. Från SLU deltar Sara Wernersson och Gunnar Pejler.

Detta är tredje mötet som arrangeras av MacNet och förutom vetenskapliga presentationer kommer man även att diskutera möjligheter och svårigheter kring kommersialiseringen av forskningsresultat.

Forskare inom MacNet har medverkat till flera viktiga upptäckter kring mastcellens betydelse vid hälsa och sjukdom. I samarbete med amerikanska forskargrupper har man t.ex. visat att mastcellen har en skyddande funktion mot ormgift. Mastceller behövs också för att skydda oss mot vissa typer av infektioner. Men mastceller kan även ha skadliga funktioner och det finns idag starka bevis för att mastceller försämrar sjukdomsförloppet vid flera av våra vanligaste folksjukdomar, däribland astma, cancer, reumatism, hudinflammationer och åderförkalkning.

MacNet har därför en viktig roll att stärka den svenska forskningen inom det här området då en ökad kunskap om mastcellens funktion har stor potential och kan leda till förbättrade behandlingsmöjligheter för en rad svåra sjukdomar.

Kontaktperson:
Sara Wernersson, Docent och medlem i styrgruppen för MacNet
Sveriges Lantbruksuniversitet, Institutionen för Anatomi, Fysiologi och Biokemi
BMC, Box 575, 751 23 Uppsala
sara.wernersson@afb.slu.se
http://biokemi.afb.slu.se/ShowPage.cfm?OrgenhetSida_ID=7828
Tel: 018-4714119 (arbete), 0707-389410 (mobil)

Koordinator för MacNet:
Prof Gunnar Nilsson, Karolinska Institutet
Gunnar.P.Nilsson@ki.se
http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=16906&l=sv <http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=16906&l=sv> <http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=16906&l=sv>

Se även översiktsartikel i Läkartidningen nr 12 2009 volym 106:
Mastcellen – både ond och god
Dags att omvärdera mastcellens roll vid hälsa och sjukdom
Skriven av prof. Gunnar Pejler (SLU) och prof. Gunnar Nilsson (KI)
http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=11633

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera