Artikel från forskning.se

Den här artikeln kommer från redaktionen på forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

12 maj 2010

Forskning.se 8 år

För åtta år sedan öppnade forskning.se med ambitionen att väcka intresse för forskning och underlätta forskningskommunikationen. Agneta Ringaby, projektledare på redaktionen, har varit med från starten.  

Hur ska ni fira?
— Haha, ja du. Vi firar genom att uppdatera vår logga och ta en fika på redaktionen förstås, men vi väntar med att fira stort till 10-årsjubileet.

Hur har forskning.se vuxit under de här åren?
— Utvecklingen har varit fantastisk och vi får massor med positiv feedback från våra användare i de undersökningar vi gör. Men jag kan också konstatera att saker tar tid. En del av de visioner vi hade i starten håller vi först nu på att lansera. Innan man kan genomföra saker måste rätt tekniska förutsättningar finnas och i bland har vi högre ambitioner än resurserna räcker till. Vi lever också i en föränderlig värld, som kräver stor anpassningsförmåga när förutsättningarna ändras, och det tycker jag vi klarat bra.  Nu är vi bra på att återanvända material, det är ju det vi gör mest, och framöver kommer vi att komplettera med mer eget material.
 
Om man själv söker på nätet finns ju massor med information om forskning och vetenskap. Varför behövs forskning.se?
— För att läsarna kan gå till en enda plats för att få en överblick över olika forskningsområden. Vi plockar bra forskningsinformation, gör den sökbar och paketerar den för olika målgrupper. Det är en service vi ger till både de som söker och de som producerar forskningsinformation.
 
Hur kan man som läsare vara säker på att det som står på forskning.se är sant?
— Vårt material är i första hand andrahandsinformation, från till exempel lärosäten och forskningsfinansiärer, och vi måste lita på att deras information är korrekt. Det material vi själva producerar är forskningsgranskat av experter på området.
 
Ni tar upp allt från terrorism till vulkanaska på en och samma sajt. Blir det aldrig spretigt?
— Nej, det är spännande! En av våra uppgifter är ju att väcka intresse för forskning och det gör vi bland annat genom att belysa flera olika ämnen för att visa att du faktiskt kan forska om allting. Forskning berör oss alla på ett eller annat sätt – förr eller senare.
 
En annan uppgift ni har är att stimulera till debatt och diskussion. Hur gör ni det?
— Det är en svårare uppgift för en webbplats. Vi har enkäter och bloggar på sajten för att få och förmedla läsarnas åsikt. Målet har vi haft länge. Det är först nu när bloggarna har slagit igenom som det blivit lättare att få i gång en debatt via internet och vi jobbar på att gör mer inom det här området.

Text: Elin Melin, forskning.se

Kontaktinformation
red@forskning.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera