Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 maj 2010

Myggmedel skrämmer inte längre myggan

Myggor kan nu utveckla resistens mot substanser som används i avskräckande myggmedel. Det har forskare, bland annat vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet)för första gången kunnat påvisa genom tester i laboratoriemiljö.

Det är gulafebernmyggor som utvecklat resistens mot myggmedlet DEET, en substans som används i myggmedel världen över. I Sverige finns den bland annat i produkterna Mygga och djungelolja. Myggornas förmåga att utveckla resistens har visat sig var ärftlig.

-Genom tester har vi funnit att gulafebernmyggor inte längre känner doften av DEET och därmed inte stöts bort av den. Detta beror på att en viss typ av sinnescell på myggans antenn inte längre är aktiv, säger Rickard Ignell, forskare vid avdelningen för kemisk ekologi vid SLU i Alnarp.

Rickard Ignell har gjort forskningen tillsammans med kollegor vid Rothamstead Research i Storbritannien. Forskningen har nyligen presenterats i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS).

Forskarna har alltså sett att sinnescellen på myggans antenn har slutat att reagera på DEET. Det kan bero på ett flertal olika orsaker, exempelvis att de protein som binder in till DEET har muterat.

-Det krävs mer forskning för att ta reda på denna mekanism, säger Rickard Ignell.

Forskarna manar nu till viss försiktighet vid användandet av DEET och andra myggrepellenter i större skala i ett begränsat område, för att inte även andra myggarter ska bli resistenta.

Kontaktinformation
Mer information:
Rickard Ignell,avdelningen för kemisk ekologi, SLU i Alnarp; Rickard.Ignell@ltj.slu.se;0735-984871

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera