Tema

Unik närbild av fotosyntesens dynamik

Forskare vid Göteborgs universitet har med hjälp av en avancerad röntgenblixt lyckats fotografera atomernas rörelser under fotosyntesen – en bedrift som nu uppmärksammas i Science.

Vid European Synchrotron Radiation Facility i Grenoble finns några av världens mest avancerade partikelacceleratorer, vars pulserande röntgenljus används av forskare för att fotografera och studera livets minsta beståndsdelar: atomer, molekyler och proteiner.

Med den särskilda röntgenkameran kan forskare avbilda hur atomerna placeras i en molekyl – och få en tredimensionell bild av något som är mindre än en miljarddels meter. Forskare vid Institutionen för kemi, Göteborgs universitet, och Chalmers tekniska högskola har nu använt den avancerade tekniken för att fotografera dynamiken i ett av jordens grundläggande system: fotosyntesen.

I fokus står ett protein som är centralt för fotosyntesens omvandling av ljus till energi, och som Göteborgsforskarna blivit de första att lyckas fotografera. Röntgenbilden visar hur proteinet tillfälligt lagrar ljusenergin precis innan en kemisk bindning uppstår – en rörelse som sker på en skala mindre än en nanometer.

Fotot är inte bara en fascinerande ögonblicksskildring av livets själva kärna. Det har också en framtida tillämpning för utvecklingen av morgondagens solfångare, där forskarna hoppas kunna imitera fotosyntesens sofistikerade energiomvandling.

Fotograferingen uppmärksammas i en artikel i senaste numret av Science.

Kontaktinformation
Kontakt:
Gergely Katona, Institutionen för kemi, Göteborgs universitet
0707 167586
gergely.katona@chem.gu.se

Annemarie Beate Wöhri, Chalmers tekniska högskola/AstraZeneca:
0704 411988

Richard Neutze, Institutionen för kemi, Göteborgs universitet
0738 536622
richard.neutze@chem.gu.se

Bildtext: Foto av den fotosyntetiska reaktionen tagen med en 80-mikrosekunders röntgenpuls. Foto: Gergely Katona/Göteborgs universitet.

Unik närbild av fotosyntesens dynamik

 lästid ~ 1 min