Artikel från Lunds universitet
8 mars 2010

Kul kemi-experiment visas och förklaras på ny sajt

Flera tusen barn och vuxna har under årens lopp sett Lunds universitets sprakande och spektakulära kemishower. Nu får alla chansen att komma in bakom scenen. På en ny sajt, ”Kemishow”, samlas filmer där uppemot 25 olika experiment visas och förklaras på ett pedagogiskt sätt.

Webb-sidan vänder sig i första hand till högstadie- och gymnasieungdomar och deras lärare.

– Men den finns även till för alla andra som är intresserade av kemins magiska värld! Även om den är en fördjupning av kemishowerna, behöver man inte ha sett någon av dem för att ha följa med i experimenten, betonar Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi vid Lunds Tekniska Högskola och initiativtagare till projektet.

Sajten innehåller tre olika delar:

• “Molekyler finns” handlar om gaser av olika slag: luft, syrgas, kvävgas, vattenånga, koldioxid, helium, metan och vätgas. Forskarna tar god tid på sig och förklarar vetenskapen bakom experimenten. Passar högstadiet.

• Spektakulära “Molekyler syns” har fyra olika teman: gaser, färger, ljus och bränder och explosioner. Här förklaras inte så mycket av vetenskapen bakom experimenten utan kemi bli till magi framför åskådarnas ögon. För alla.

• På webbsajten finns även “Molekyler i verkligheten” där forskare vid Kemicentrum presenterar olika populärvetenskapliga föreläsningar i PDF-form. Passar gymnasiet.

Vi hoppas att du kommer att tycka kemi är spännande. Det gör vi!

För mer information, kontakta: Ulf Ellervik, professor i organisk kemi vid Lunds Tekniska Högskola, ulf.ellervik@organic.lu.se, 046-2228220, 070-2205394

Adresser till sajten: www.lu.se/kemishow , www.lth.se/kemishow www.kc.lu.se/kemishow/ Adress till samverkan på Kemicentrum:www.kc.lu.se/besokare/allmanhet/. Adress till Vattenhallen (LTH:s science centrum): www.lth.se/vattenhallen. Sedan tidigare finns Kemijulkalendern, gjord av studenten i bioteknik Alexander Mirholm, www.lth.se/kemijulkalender

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera