Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

26 februari 2010

Mjölksyrebakterie kan hjälpa mot tarmsjukdom

Vid den inflammatoriska tarmsjukdomen Ulcerös kolit förstörs det skyddande slemlagret på tjocktarmens insida. I sin avhandling visar apotekaren Olof Schreiber att mjölksyrebakterien Lactobacillus reuteri kan vara en potentiell framtida behandling mot sjukdomen. Avhandlingen försvaras den 6 mars vid Uppsala universitet.

Nästan 1 procent av Sveriges befolkning lider av inflammatorisk tarmsjukdom. De två vanligaste är Crohns sjukdom och Ulcerös kolit, blödande tjocktarmskatarr. I tjocktarmen finns fler bakterier än vad vi har celler i kroppen och dessa bakterier har visat sig vara viktiga i uppkomsten av inflammatorisk tarmsjukdom.

– Tjocktarmens insida har ett slemlager som fungerar som en barriär mot de bakterier som finns i tarmen. Vi har visat att detta slemlager förstörs under en inflammatorisk tarmsjukdom hos råtta som liknar sjukdomen Ulcerös kolit hos människor, berättar Olof Schreiber.

Forskargruppen som Olof Schreiber tillhör har dock lyckats manipulera bakteriefloran i tjocktarmen genom att tillföra den probiotiska mjölksyrebakterien Lactobacillus reuteri och visat att bakterien skyddar mot uppkomst av experimentell inflammatorisk tarmsjukdom i råtta.

– Vi såg också att Lactobacillus reuteri kan penetrera och kolonisera tjocktarmens slemlager och där stärka barriärfunktionen hos själva epitelcellerna, de celler som täcker insidan av tarmen. Lactobacillus reuteri har visat sig vara en potentiell framtida behandling mot Ulcerös kolit, säger Olof Schreiber.

Kontaktinformation
För mer information kontakta Olof Schreiber, tel: 070-521 00 46, 018-471 4324,
e-post: olof.schreiber@mcb.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera