Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 februari 2010

En enkel vattenmolekyl hjälper oss mot giftiga ämnen

Enzymet glutationtransferas skyddar oss mot giftiga ämnen som kan påverka vår arvsmassa. Nu har Uppsalaforskare gjort den oväntade upptäckten att det är en enkel vattenmolekyl som aktiverar detta livsviktiga enzym. Resultaten publiceras i tidskriften Journal of Physical Chemistry och har betydelse för förståelsen av vårt avgiftningssystem.

Enzymer reglerar biologiska processer genom att möjliggöra kemiska omvandlingar i kroppens celler. Enzymerna är uppbyggda av aminosyror som bildar ett aktivt säte där enzymets målmolekyler omvandlas. Med biokemiska metoder kan de aminosyror som aktiverar målmolekylerna identifieras. I det viktiga avgiftningsenzymet glutationtransferas har man hittills inte kunnat identifiera sådana aktiverande aminosyror. Enzymet glutationtransferas skyddar människor och andra organismer mot giftiga ämnen som kan påverka arvsmassan.

I en studie som nu publiceras i American Chemical Society´s tidskrift Journal of Physical Chemistry visar professor Bengt Mannervik och en portugisisk forskargrupp att en enkel vattenmolekyl aktiverar substratet.

– En vattenmolekyl från mediet som omger enzymet ersätter alltså en funktion som enzymets egna aminosyror har i andra enzymer, säger Bengt Mannervik.

– Resultaten visar hur enkla molekyler i cellen kan komma till användning i ett enzym och i detta fall även bidra till oskadliggörandet av giftiga ämnen.

Resultaten grundar sig på teoretisk beräkningskemi i kombination med experimentella studier.

Kontaktinformation
För mer information kontakta Bengt Mannervik, tel: 018-471 4539, 070-3756600, e-post: bengt.mannervik@biorg.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera