Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 januari 2010

Minimala ändringar förändrar ett enzym dramatiskt

En ny studie av en forskargrupp vid Uppsala universitet visar hur nya funktioner kan utvecklas i ett enzym. Detta kan till exempel förklara hur resistens mot gifter enkelt kan uppstå. Resultaten publiceras nu i den internationella biokemitidskriften The Journal of Biological Chemistry.

Varje biologisk varelse behöver ett stort antal enzymer för cellernas mångskiftande funktioner. I Darwins anda kan enzymer i en organism med tiden förändras för nya behov. Detta sker genom ändringar i enzymernas byggstenar, som orsakas av mutationer i arvsmassans DNA.

Den nya studien, ledd av professor Bengt Mannervik, visar att nya funktioner kan utvecklas i ett enzym genom en punktmutation, det vill säga endast en enda av enzymets byggstenar tas bort eller byts ut. Resultatet kan förklara hur till exempel resistens mot gifter enkelt kan uppstå utan större strukturförändringar av en gen.

– Resultaten har betydelse för resistensutveckling hos insekter mot bekämpningsmedel, hos virus och bakterier mot läkemedel och hos tumörer mot cytostatika, förklarar Bengt Mannervik.

Kontaktinformation
För mer information kontakta Bengt Mannervik, tel: 018-471 4539, 070-3756600
e-post: bengt.mannervik@biorg.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera