Artikel från Skogforsk
14 januari 2010

Framtidens skogsmaskin både buntar och skördar

Billigare drivning, bättre utnyttjande av arbetskraften och stora miljövinster. Det kan bli möjligt enligt Skogforsk om den basmaskin som avverkar timmer och massaved samtidigt kan bunta grot.

– Vi har jämfört två traditionella avverkningssystem med två integrerade system som ännu inte finns i verkligheten. Analyserna visar på en betydande potential i de integrerade systemen, säger Isabelle Bergkvist, Skogforsk.

Det ena integrerade systemet består av en skördare försedd med en buntare som automatiskt komprimerar groten under pågående rundvirkesavverkning. Det andra består av Bestensystemet med integrerad buntare.

– Mest intressant är Bestensystemet. Enligt vår analys kan det sänka kostnaderna för bränslesortimentet med 30 procent. Det bör dock påpekas att vi i vår analys har förutsatt att produktionen av skogsbränsle inte påverkar produktionen av rundved negativt, säger hon.  

Idén med en kombinerad skördare/buntare analyserade Skogforsk för tio år sedan. Redan då sågs en stor potential, men ändå har det inte skett någon egentlig utvecklingen i den riktningen.

– Nu kanske skogsbruket är mer moget. Att integrera skörd av rundvirke och skogsbränslebuntar är en logisk fortsättning på den framgångsrika tekniska utvecklingslinje som lett fram till dagens maskiner. Det kan vara tekniskt svårt men leda till betydande vinster, säger Isabelle Bergkvist.

Kontaktinformation
Kontakt
Isabelle Bergkvist, Skogforsk. Tel: 018-18 85 95, 070-558 85 87
Anna Franck, pressansvarig. Tel: 018-18 85 88, 076-128 85 88

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera