Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 december 2009

Det behövs mer sex och samlevnad vid det gynekologiska besöket

Hos gynekologen eller barnmorskan tar kvinnor oftast prover och eller får recept på preventivmedel, men besöket skulle kunna ge mycket mer. Kvinnor, läkare och barnmorskor är överens om att det är ett bra tillfälle för dialog om sexuell hälsa. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Många unga kvinnor upplever sex som något problematiskt, visar avhandlingen. Nästan 500 tjejer mellan 23 och 29 år fick svara på frågor om sitt sexliv, sina relationer och sin syn på det gynekologiska besöket. Var femte hade nedsatt sexuell lust och tyckte att det var svårt att bli tillfredställd tillsammans med sin partner. Lika många av kvinnorna angav att de hade upplevt sexuellt tvång eller andra övergrepp.
– Många unga kvinnor vet egentligen ganska lite om sin sexualitet. Om man känner sig trygg med sin kropp och förstår hur den fungerar blir det mycket roligare, lättare och mer lustfullt, säger barnmorskan Eva Wendt som skrivit avhandlingen.

Nio av tio unga kvinnor tycker att det är naturligt att få frågor om sexualitet i samband med ett besök hos gynekologen eller barnmorskan, visar undersökningen. De flesta, sju av tio, tycker också att det känns naturligt att då få frågor om sexuella övergrepp.
– Kvinnorna litar på sin läkare och sin barnmorska, de är ju utomstående personer som både har kunskap och tystnadsplikt. Det öppnar för en dialog när personalen ställer frågor och kan hjälpa kvinnan att reflektera och få klarhet över sin egen situation, säger Eva Wendt.

Denna syn delas av barnmorskor, allmänläkare och gynekologer. Ändå är det förhållandevis ovanligt att personal bjuder in kvinnorna till några djupare samtal om sexualitet och relationer. Besöken är istället framförallt medicinskt inriktade. Samtal om sexualitet glöms bort eller hinns inte med.
– Både läkare och barnmorskor beskrev möjligheter att skapa respektfulla möten och stärka kvinnor genom att ge dem kunskap och uppmuntra till en positiv syn på sexualitet. Nu när vi vet att både kvinnor och personal vill samma sak kanske sexualitet och dialogen med patienten kan få mer utrymme vid det gynekologiska besöket, säger Eva Wendt.

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för medicin.
Avhandlingens titel: Utvecklad dialog om sexuell hälsa med fokus på unga kvinnor – en möjlighet vid det gynekologiska besöket

Avhandlingen försvaras torsdagen den 10 december, klockan 13.00, hörsal 2119, Arvid Wallgrens backe, Hus 2, Göteborg.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Eva Wendt, leg barnmorska, telefon 070-351 00 33, e-post eva.a.wendt@lthalland.se

Handledare:
Professor Bertil Marklund, telefon 0346-562 61, e-post bertil.marklund@lthalland.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera