Artikel från Stockholms universitet
29 oktober 2009

Einstein sitter säkert

Ett internationellt forskningslag där forskare från Kungliga Tekniska högskolan (KTH) och Stockholms universitet ingår har kunnat konstatera att ljusets hastighet genom rymden är densamma vid både höga och låga energinivåer. Därmed stämmer den del av Einsteins relativitetsteori som berör detta fortfarande. Forskningsresultatet kan i sin tur leda till bättre förståelse för universums struktur.

Einsteins relativitetsteori och kvantmekaniken har under en längre tid delvis befunnit sig på kollisionskurs. En av grundstenarna relativitetsteori är nämligen att ljusets hastighet i vakuum är konstant, oberoende av ljusets energi. Enligt kvantmekaniken är det inte säkert att det stämmer vid riktigt höga energier.

I syfte att testa detta har det internationella forskarlaget använt sig av observationer gjorda med den drygt ett år gamla Fermi-satelliten, och mätt strålningen från en kosmisk explosion, en så kallad gammablixt.

Fördelen med dessa gammablixtar är att de är så ljusstarka att de kan ses på enorma avstånd, flera miljarder ljusår bort. Detta gör dem till goda testobjekt för att undersöka om ljushastigheten varierar.

– Eftersom ljuset färdas så långt kan vi upptäcka även mycket små skillnader i hastigheten mellan olika energier, säger Magnus Axelsson, astronom vid Stockholms universitet. Men våra observationer visar inga tecken på detta. Så Einsteins antagande står sig fortfarande.

– Forskningen är en viktig del i arbetet och på vägen mot att förstå grundmodeller för universum bättre, och det är första gången någon mätt strålningen i gammablixtar så noggrant som vi gjort, tillägger Felix Ryde, forskare vid KTH.

Magnus Axelsson och Felix Ryde tillhör båda den grupp svenska forskare som deltar i det internationella samarbetet kring Fermi-satelliten. Det senaste resultatet har redan rönt stor uppmärksamhet, och forskningen publiceras i veckans nummer av den vetenskapliga tidskriften Nature.

Kontaktinformation
För ytterligare information kontakta:
Magnus Axelsson, Institutionen för astronomi, Stockholms universitet, tfn 08-5537 8515,
e-post magnus.axelsson@astro.su.se
Felix Ryde, Kungliga Tekniska högskolan (KTH) e-post felix@particle.kth.se, tfn 08-55378545 (bortrest vecka 44).

För bilder, kontakta presstjänsten, tfn 08-164090, e-post press@su.se

Senaste Nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera