Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 oktober 2009

Barn med hjärnskada har ofta kalla fötter

Många rullstolsburna barn med neurologiska funktionshinder har betydligt kallare händer och fötter än andra barn. Trots att de haft besvären under en längre tid får de flesta ingen särskild hjälp. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

– De här barnen har ett funktionshinder som kan göra det svårt att uttrycka hur det känns och hur de mår, men det måste vara obehagligt att vara kall om händer och fötter. Jag tycker att det är förvånande att det inte uppmärksammas mer, säger sjukgymnasten Lena Svedberg som skrivit avhandlingen.

Avhandlingen visar att hudtemperaturen hos rullstolsburna förskolebarn med hjärnskador var flera grader lägre jämfört med barn utan funktionshinder. Temperaturen på deras fötter var tre grader lägre och på deras händer var huden två grader kallare jämfört med barnen utan hjärnskador. Orsaken till barnens kalla händer och fötter kan vara att hjärnskadan påverkar den del av nervsystemet som inte styrs av viljan och som bland annat reglerar blodcirkulationen, tarmrörelserna och sömnen.

– Den hypotesen stöds av den studie i avhandlingen som visar att barn med cerebral pares med kalla händer och fötter också hade problem med förstoppning, sömnstörningar och nedsatt välbefinnande, säger Lena Svedberg.

I dagsläget finns ingen etablerad behandling mot kalla händer och fötter, men en liten pilotstudie som också är en del av avhandlingen tyder på att akupunktur kan vara effektivt.

– Akupunktur aktiverar de nervtrådar som leder inåt och kan påverka aktiviteten i det autonoma nervsystemet. Vi kunde se att behandlingen höjde hudtemperaturen hos vissa barn med neurologiska funktionshinder, men det är en mycket liten studie och det behövs mer forskning, säger Lena Svedberg.

Föräldrarna är ofta oroliga när barnet har kalla händer och fötter också när de är inomhus, men det är inte känt vilka långsiktiga konsekvenser det kan få för barnen.

– Det finns emellertid studier som tyder på att balansreaktioner kan påverkas om fotsulorna är kalla, säger Lena Svedberg.

FAKTA NEUROLOGISKA FUNKTIONSHINDER
Neurologiska funktionshinder beror på fel eller skador i hjärnan och det centrala nervsystemet. En del av dessa sjukdomar uppkommer i vuxen ålder, medan andra kan vara medfödda. Exempel på neurologiska funktionshinder hos barn är cerebral pares, ryggmärgsbråck och olika neuromuskulära sjukdomar.

Avhandling för filosofie doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för klinisk neurovetenskap och rehabilitering
Avhandlingens titel: Cold feet in children with neurological disorders

Avhandlingen har försvarats.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Lena Svedberg, leg sjukgymnast, telefon 0660-894 19, 070-397 03 13, e-post lena.svedberg@fhs.gu.se

Handledare:
Docent Elisabet Stener-Victorin, telefon 070-564 36 55, e-post elisabet.stener-victorin@neuro.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera