Artikel från Högskolan i Borås

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

1 oktober 2009

Kombination av ledningsfilosofier ger motståndskraftiga företag enligt ny avhandling

Hur pass motståndskraftiga är företag som drabbas av störningar och hur snabbt återhämtar de sig? Detta har Roy Andersson, lärare och forskare på Högskolan i Borås studerat. Nu presenterar han doktorsavhandlingen Supply Chain Resilience through Quality Management där han jämför olika kvalitetsledningsfilosofier.

Roy Andersson har undersökt olika kvalitetsledningsfilosofier och hur dessa påverkar motståndskraft och värdekedjor hos företag. Han har tittat på hur pass motståndskraftiga (resilienta) företag och deras värdekedjor är mot negativa förändringar och vilka tillämpar en kombinerad TQM, (Total Quality Management), Lean och Sex Sigma-filosofi.

Resilienta företag återhämtar sig snabbt efter en störning. En del företag genomgår just nu en ekonomisk kris och de mest resilienta företagen går inte bara ut ur krisen snabbt, de vinner dessutom marknadsandelar och kommer ut ur krisen starkare än när de gick in i den.

Det gäller att planera under högkonjunkturen för att kunna återhämta sig när det blir lågkonjunktur, menar han och lägger till att det just nu, när det är just lågkonjunktur, skulle vara ypperligt att göra en studie av vilka företag som är motståndskraftiga och hur de arbetar under krisen och vad de hade för strategi innan krisen.

Undersökningen visar att företag uppnår en viss grad av motståndskraft om man arbetar enligt kvalitetsledningsfilosofierna. Men det räcker inte.

Andra strategier måste till, speciellt metoder inom området logistik, för att uppnå motståndskraftiga värdekedjor och starka företag, förklarar Roy Andersson.

Avhandlingen består av sex artiklar som dokumenterar hur man jobbar på olika företag, bl.a. SKF, Ericsson, Dell, AlfaLaval, Parker Hannifin och Volvo.

Resultatet av avhandlingen är en modell som beskriver vilken strategi företag bör ha för att bli motståndskraftiga mot ändrade förhållanden.

Roy Andersson jobbar sedan flera år tillbaka på Institutionen Ingenjörshögskolan som lärare och forskare. Här bedrivs även forskning inom området kvalitetsdriven logistik. Därför föll det sig naturligt för honom att sikta in sig på kvalitetsmetoder inom just logistik.

Vad har varit roligast under åren med forskningen?
– Att man hela tiden lär sig något nytt.

Vad ska du göra när du doktorerat?
-Jag kommer att arbeta som studierektor samt undervisa inom områdena industriell ekonomi och maskin på Högskolan i Borås. Jag vill också fortsätta att vidareutveckla området kvalitetsteknik och logistik.

Kontaktinformation
kontakta Roy Andersson, Institutionen Ingenjörshögskolan
Tfn: 033-435 46 41
Mobil: 070-517 69 11
E-post: roy.andersson@hb.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera