Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 september 2009

Ny teknik ger ökad trafiksäkerhet och bättre miljö

iRoad, eller den intelligenta vägen, använder trådlösa vägmarkeringar för att leverera information till bilförare i syfte att förebygga olyckor och minska miljöpåverkan av trafiken. Vägmarkeringarna bygger på teknik utvecklad vid Luleå tekniska universitet. Under konferensen ITS i Stockholm den 21-25 september, sänder iRoad on-line direkt från en vägkant nära E4:an mellan Luleå och Piteå.

– Fullt utvecklad kan iRoad hjälpa oss att uppfylla de mål som Vägverket har för att öka trafiksäkerheten och förhindra ytterligare miljöpåverkan från trafiken, säger Tiina Granberg, utvecklingsansvarig vid Vägverket som medverkar i projektet. Kombinationen av forskarkompetens och vägmarkeringsföretaget Gevekos och vår medverkan i projektet, gör att vi snabbare kan komma fram till en praktisk användning av tekniken.

Förutom Vägverket medverkar alltså även Geveko, Sveriges största tillverkare av vägmakeringar, i utvecklingsprojektet. Den teknik som används bygger på Gevekos LEDMark och den sk Mulleplattformen, en 2,5 cm stor solcellsdriven sensorplattform som både innehåller de sensorer som samlar in data om vägen och trådlös teknik som gör att vägmarkeringarna kommunicerar trådlöst med en basstation. Här analyseras information från vägbanan och skickas, via Internet eller andra nät, vidare t ex till bilföraren.

– Vägmarkeringarna klistras fast på vägkanten. De mäter bl a temperatur, antal bilar som passerar samt bilarnas rörelsemönster. Informationen kan i framtiden användas t ex för att varna för omkörningar längre fram på vägen eller för ökad halkrisk, säger Wolfgang Birk, projektledare för iRoad vid Luleå tekniska universitet.

Demonstration av resultat från iRoad sker under ITS-konferensen som lockar flera tusen delegater från hela världen.

Kontaktinformation
Upplysningar: Wolfgang Birk, 070 – 670 44 47, 0920 – 49 19 65, wolfgang.birk@ltu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera