Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 september 2009

Ny forskning ökar produktionen av grön el

Ny forskning vid Luleå tekniska universitet ska öka elproduktionen i landets vattenkraftverk. Effektiva datorberäkningar i stället för kostsamma experiment ger stora vinster för miljön och ekonomin.

En stor del av landets vattenkraftpark är föråldrad och i behov av underhåll och ombyggnation – något som hittills varit en kostsam affär. Men nu är det möjligt att testa olika tekniska lösningar för modernisering, utan att dyra experiment i riktiga vattenkraftverk krävs.  

– Även små förbättringar ger stora effekter på elproduktionen. Någon procentenhets ökning i en enskild turbin ger en samlad effekt som motsvarar många vindkraftverk. Här finns stor potential att utvinna mer förnyelsebar energi, säger Urban Andersson, industridoktorand på Luleå tekniska universitet och anställd på Vattenfall Research and Development.

– Moderniseringen av kraftverken innebär att ny utrustning monteras i gamla befintliga anläggningar vilket medför problem med anpassningen. Det är också svårt att vet hur optimal effekt ska uppnås.

– Experimentella studier i vattenkraftanläggningar är väldigt dyra att göra jämfört med optimeringar i datorn. Nu kan vi producera mer grön el utan att vinsten äts upp av kostnaderna, säger Urban Andersson.

Hans forskning gör det möjligt att vässa de verktyg som används vid datorberäkningarna. Han har samlat in stora mängder mätdata från en turbin som var vanlig på 50-talet. Dessa mätdata kan användas som underlag vid beräkningar för turbiner av samma typ och för att testa tillförlitligheten av resultaten. Ett effektiv och billigt sätt att minimera anpassningsproblemen samtidig som effekten i kraftverken ökar.

– Vattenkraften står för en stor del av vår förnyelsebara energi. Kan vi öka elproduktionen i våra gamla kraftverk är det ett värdefullt bidrag till ett ekologiskt och livskraftigt samhälle, konstaterar Urban Andersson.

Kontaktinformation
Urban Andersson
+46-(0)26 836 38
urban.andersson@vattenfall.com

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera