Artikel från Göteborgs universitet
11 september 2009

Göteborgsforskare tar Sir David Attenborough till havsbotten

När Natural History Museum i London inviger sin senaste storsatsning The Darwin Centre kommer de kungliga gästerna och Sir David Attenborough att förflyttas till havsbotten vid den svenska västkusten.

Anrika Natural History Museum är en av världens största, äldsta och mest traditionstyngda institutioner som ägnar sig åt forskning om biologisk mångfald. Den 14 september invigs museets nya Darwin-utställning, bland annat med fokus på ny DNA-teknik som revolutionerat arbetet med att katalogisera och namnge jordens omkring 10 miljoner ännu okända arter.

Många av dessa outforskade arter finns i havet. När marinbiologen Adrian Glover vid Natural History Museum talar vid invigningen av The Darwin Center den 14 september kommer de inbjudna gästerna – bland dem engelska kungligheter och den världsberömde zoologen Sir David Attenborough – tas med ned till havsbotten utanför den svenska västkusten.

I Gullmarsfjorden utanför Lysekil driver Adrian Glover tillsammans med Thomas Dahlgren och Rutger Rosenberg vid Göteborgs universitet och Björn Källström vid Sjöfartsmuseet Akvariet ett unikt forskningsprojekt, där forskarna via en webbkamera i direktsändning följer ekosystemet kring ett nedsänkt valkadaver.

Undervattensobservatoriet (bilden) är unikt i världen och använder en 700 meter lång fiberoptisk kabel kopplad till Göteborgs universitets forskningsstation Sven Lovén centrum för marina vetenskaper, Kristineberg. Vid invigningen kommer bilderna att via Skype förmedlas till London och visas på museets storbildsskärmar.

Världshavens bottnar – som utgör 60 procent av jordens yta – är planetens sista outforskade områden. Även i det relativt väl kartlagda Skagerack upptäcker forskarna ständigt nya arter.

–Människans möjligheter att studera havet har länge begränsats till håvar och huggare som i blindo tar små stickprov. Nu är det dags att ta internet till havsbotten för att få möjlighet att kontinuerligt följa vad som händer där, och ta reda på vad som gömmer sig under ytan, säger Thomas Dahlgren, forskare vid Zoologiska institutionen, Göteborgs universitet.

Kontaktinformation
Kontakt:
Thomas Dahlgren, Zoologiska institutionen, Göteborgs universitet
070-3662042
thda@mac.com

Rutger Rosenberg, Institutionen för marin ekologi, Göteborgs universitet
0523-18529
Rutger.Rosenberg@marecol.gu.se

Björn Källström, Sjöfartsmuseet Akvariet
031-3683574
bjorn.kallstrom@kultur.goteborg.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera