Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 augusti 2009

Uppsalaforskare finner saknad fossil pusselbit

Hajars sätt att fortplanta sig är nästan 400 miljoner år gammalt. Den insikten är konsekvensen av att Uppsalaforskaren Per Erik Ahlberg tidigt i våras hittade en så kallad ”könsrulle” i fossil från en primitiv fiskgrupp. Rönen publiceras idag i tidskriften Nature.

I februari i år publicerades en artikel i Nature av ett australiskt-brittiskt forskarteam som visade att placodermer, en primitiv fiskgrupp som dog ut för mer än 350 miljoner år sedan, födde levande ungar.

Utsökt välbevarade fossila embryon i bukhålan på placodermen Incisoscutum visar att dessa fiskar, som står nära det gemensamma ursprunget för alla käkförsedda ryggradsdjur, förökade sig på ungefär samma sätt som moderna hajar.

Att föda levande ungar kräver intern befruktning: hajar ordnar detta med hjälp av så kallade “könsrullar”, förlängningar av bukfenorna som fungerar som penis. Artikelförfattarna letade efter könsrullar hos sina placodermfossil men kunde inte hitta några, så de drog slutsatsen att rullarna varit konstruerade av mjukt brosk och inte fossiliserats.  

Kort därefter besökte professor Per Erik Ahlberg,Uppsala universitet, en av de australiska forskarna och upptäckte då en perfekt bevarad könsrulle av ben på ett av deras Incisoscutum-fossil.

– Rullen låg klart synlig men hade misstolkats som en del av bäckenet och därför inte uppmärksammats, säger Per Erik Ahlberg.

Tillsammans med de ursprungliga författarna publicerar han nu en kort artikel i veckans Nature som presenterar denna saknade pusselbit och kompletterar bilden av placodermernas fortplantning från parning till födsel.

– Detta innebär att de moderna hajarnas “avancerade” fortplantningsbiologi har nästan 400 miljoner år på nacken.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Per Erik Ahlberg, 018-471 26 41, e-post: per.ahlberg@ebc.uu.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera