Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 augusti 2009

Hjärnskada hos amatörboxare syns i blodprov

Hjärnskada hos amatörboxare kan nu mätas även i blodprov. Sönderfallet av nervceller verkar fortsätta, även om boxarna hållit sig borta från ringen under två månader. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin.

Resultaten publiceras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Brain Injury. Studien är ett samarbete mellan forskare vid Sahlgrenska akademin och Erciyes University Medical School i Turkiet.

Resultaten är ännu ett bevis för att upprepade slag mot huvudet skadar hjärnan.

– Slagen tycks dra igång ett förhållandevis långvarigt sönderfall av nervceller, vilket är viktigt för kampsportsutövare att känna till. Det kan också vara ett observandum för föräldrar som tillåter sina barn att utöva sporter där sparkar och slag mot huvudet ingår, säger Henrik Zetterberg, docent i neurokemi vid Sahlgrenska akademin.

I studien analyserades blodprover från 44 turkiska amatörboxare. Proverna togs i början av ett träningsläger, efter 2 månaders uppehåll från boxning. Resultaten jämfördes med en frisk kontrollgrupp. Forskargruppen analyserade flera proteiner som är kända för att vara markörer för hjärnskada och kunde se att ett av dem, ett protein som kallas NSE, var förhöjt hos amatörboxarna jämfört med kontrollgruppen.

– Även när boxarna vilat i två månader från matcher var nivåerna höga. Detta talar för att den skadliga processen i hjärnan fortsätter trots att boxarna inte nyligen varit utsatta för akut skalltrauma, säger Henrik Zetterberg.

Samma forskarlag har tidigare kunnat visa att amatörboxning ger en ökning av hjärnskademarkörer i ryggvätska.  

– Ett blodprov är dock lättare att ta och det skulle vara intressant att se hur NSE-nivåerna ändrar sig över tid hos kampsportsutövare vid upprepade provtagningar efter match och under rehabiliteringen efter knockout. Det är möjligt att denna typ av biomarkörer skulle kunna vara användbara inom idrottsmedicin för att avgöra när en idrottsman eller idrottskvinna borde avstå från träning och tävling. Men först måste metoden utvärderas ytterligare, säger Henrik Zetterberg.

Tidskrift: Brain Injury, 2009; 23: 723-726.
Artikelns titel: Sustained release of neuron-specific enolase serum in amateur boxers
Författare: Henrik Zetterberg, Fatih Tanriverdi, Kursad Unluhizarci, Ahmet Selcuklu, Fahrettin Kelestimur, Kaj Blennow.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Docent Henrik Zetterberg, telefon 031-343 0142 eller 070-860 37 55, e-post henrik.zetterberg@clinchem.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera