Artikel från Högskolan i Halmstad
10 juli 2009

Nya metoder för biometrisk identifiering

2009-07-10 Identifiering av personer med hjälp av biometri blir allt vanligare. I stället för att visa pass eller uppge en pinkod eller lösenord, läser en kamera av dina ögon- eller läpprörelser, din röst eller dina fingeravtryck. I början av sommaren presenterades två nya avhandlingar inom området på Högskolan i Halmstad. Dereje Teferi har skrivit den ena.

Biometriska metoder används alltmer för att mäta och identifiera personer med hjälp av kroppens egenskaper – som till exempel ansiktsrörelser eller röst – med hjälp av kameror och sensorer. För att datorerna ska kunna identifiera och säkerställa att en person är den han utger sig för att vara, krävs dock omfattande system som både kan läsa av, känna igen och värdera informationen. Dereje Teferi har i sitt avhandlingsarbete tagit fram nya metoder och så kallade protokoll som gör sådana avläsnings- och värderingsprocesser mycket säkrare.

– Dereje Teferis metoder gör att man på ett precisare sätt kan ringa in styrkan och svagheterna i ett biometriskt system som använder sig av kameror så att det blir mer verklighetstroget. Detta är viktigt för att utveckla framtidens biometriska system, som både måste vara säkra och respektera integriteten hos människor, säger Josef Bigun, professor i signalanalys vid Högskolan i Halmstad och den som har handlett Dereje Teferi.

Dereje Teferis teknik går inte bara att tillämpa på människor. Han har även utvecklat metoder som på avstånd kan identifiera och följa bagage utan att lämna det ur sikte, exempelvis på en flygplats.

Biometrisk forskning är högaktuellt och Högskolan i Halmstad är mycket framgångsrik inom forskningsområdet. De senaste åren har Högskolan presenterat inte mindre än fem avhandlingar med nya rön inom biometri.

LENA LUNDÉN

Avhandlingen heter “Recognition and Evaluation by Video Synthesis Methods and Symmetry Features” och lades fram vid Chalmers tekniska högskola men forskningsarbetet har bedrivits vid Högskolan i Halmstad under ledning av Josef Bigun, professor i signalanalys.

Kontaktinformation
Professor Josef Bigun, telefon 035-16 72 27

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera