Artikel från Högskolan i Halmstad

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 juli 2009

Ny teknik öppnar IT-samhället för ytterligare 90 miljoner människor

2009-07-10 I en värld som alltmer präglas av ny teknik, inte minst teknik som möjliggör utbyte av information utan någon egentlig begränsning i tid och rum, är det trots allt många kulturer som exkluderas. De kan helt enkelt inte delta på lika villkor eftersom det i princip har saknats teknik för många språk och skriftsystem utöver det latinska. Genom forskning på Högskolan i Halmstad öppnas nu IT-världen för ytterligare ett skriftsystem, det etiopiska.

I juni lade Yaregal Assabie, doktorand vid Högskolan i Halmstad, fram sin avhandling i vilken han presenterar en inläsningsteknik som gör det möjligt att optiskt läsa etiopisk skrift. Genom hans forskning kan nu också den etiopiska skriften, som används av nära 90 miljoner människor världen över, läsas med hjälp av OCR.

Inläsningstekniker är kanske mer kända som OCR-nummer (optical character recognition) eller referensnummer. De förekommer exempelvis på alla svenska inbetalningskort och är ett referensnummer som ger en faktura en unik identitet.

– Det är en historisk händelse tekniskt sett. Vi har tidigare bidraget med en OCR-teknik för optisk inläsning som klarar en annan icke-latinsk skrift. Det är för lankesisk skrift och den togs fram för första gången här på Högskolan i Halmstad 2005, säger Josef Bigun, professor i signalanalys vid Högskolan i Halmstad och den som har handlett Yaregal Assabie i hans avhandlingsarbete.

Biometrisk forskning är högaktuellt och Högskolan i Halmstad är mycket framgångsrik inom forskningsområdet. De senaste åren har Högskolan presenterat inte mindre än fem avhandlingar med nya rön inom biometri.

Fotnot
Avhandlingen heter “Machine-Printed and Handwritten Ethiopic Script Recognition” och lades fram vid Chalmers tekniska högskola men forskningsarbetet har bedrivits vid Högskolan i Halmstad under ledning av professor Josef Bigun. Svenska SIDA har stött projektet ekonomiskt.

Kontaktinformation
Professor Josef Bigun, telefon 035-16 72 27

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera