Artikel från Mittuniversitetet
10 juli 2009

Kempepriset till Tyskland

Årets Kempepris går till en student som kommit på den mest innovativa idén inom digitaltryck på papper. I morgon samlas fler än 50 deltagare från Sverige, Finland och Tyskland i Örnsköldsvik för en konferens om digitalt papper och höjdpunkten är utdelningen av Kempepriset på 4 000 Euro (ca 38 000 SEK).

Årets pristagare heter Stephan Jahn, forskarstuderande vid Tekniska Universitetet i Chemnitz i Tyskland. Stephan får priset för sin ide om hur man skulle kunna gå till väga för att trycka ett batteri på en förpackning eller pappersyta. Han mottar priset på ROND-konferensen den 16:e april kl. 13:30 i Pinassen i Arkens lokaler i Örnsköldsvik. Efter prisutdelningen ger han en presentation av sin ide.

Stephan Jahn har kommit på ett sätt att med bläckstråleteknik (inkjetteknik) producera batterier på en pappersyta. Ett sådant batteri skulle kunna användas för att ge strömförsörjning åt en display som sitter på en förpackning. Tack vare batteriet skulle displayen kunna ge information om till exempel förpackningens innehåll, om innehållet är äkta, om produktens sista förbrukningsdatum med mera. Kopplat till ett chip på förpackningen skulle informationen i displayen dessutom kunna ändras som funktion av tid, eller beroende på faktorer i omgivningen.

Även andra användningsområden är möjliga, såsom strömförsörjning till spårningsfunktioner eller indikatorer av olika slag.

Kempepriset är ett årligt innovationspris inom digitaltryck på papper som delas ut av Digital Printing Center (DPC) vid Mittuniversitetet. Priset finansieras av Kempestiftelserna. Kempepriset kan sökas av studenter världen över och delas varje år ut till den eller de studenter som kommit på den bästa innovationen inom digitaltryck på papper. Innovationen kan vara av både teknisk och marknadsmässig natur.

ROND-konferensen anordnas av Mittuniversitets elektronikavdelning i Sundsvall och DPC i Örnsköldsvik. Båda avdelningarna tillhör Mittuniversitetets institution för informationsteknologi och medier. ROND står för Research on Digital Printing on Paper Media.

Kontaktinformation
Frågor kan ställas till:
Jonas Örtegren, telefon 0660-578 52 eller 070-254 8990
Åsa Nordin, telefon 0660-578 59 eller 070-632 1633

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera