Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 juli 2009

EU-projekt om fördröjt Internet

Luleå tekniska universitet har i dagarna skrivit kontrakt med Europeiska kommissionen avseende ett projekt inom sjunde ramprogrammet. Projektet N4C – Networking for Communications Challenged Communities: Architecture, Test beds and Innovative Alliances – har en budget på nästan 40 miljoner kronor under tre år.

I projektet N4C ska LTU via Institutionen för arbetsvetenskap i samverkan med Universidad Politécnica de Madrid i Spanien och Trinity College Dublin i Irland forska inom området bredbandslösningar för områden som i dag saknar täckning, det vill säga dit varken ADSL, satelliter eller 3G når.
Den teknik som ska vidareutvecklas är så kallad fördröjningstolerant nätverksteknik (Delayed Tolerant Network, DTN), och projektet ska också vidareutveckla två test beds där DTN-tekniken och olika tillämpningar testas.

En test bed kommer att ligga i norra Sverige och den andra i de slovenska bergen. Målet är bland annat att tester ska göras inom tre områden; djurspårning på renar, en tillämpning för fjällvandrare och användning av DTN-nätet för insamlade av meteorologiska data och miljödata.

– N4C ska bli en verkligt spännande erfarenhet, förväntningarna är väldigt höga både i konsortiet och i Europeiska kommissionen att vi ska utveckla en teknik som bidrar till att minska den ”elektroniska exkludering” som boende i glesbygd i dag är drabbade av, säger dr Maria Udén vid Luleå tekniska universitet.

– Tanken är att vi ska skapa en teknisk infrastruktur i form av en test bed som kan användas i framtiden, tillämpningarna är både samhällsviktiga och kan bli kommersiella framgångar. När N4C samlas i mitten av maj till en mer officiell kick off har vi därför inte bara bjudit in konsortiet utan tar också tillfället i akt att möta press, myndigheter och företag i länet.

Projektet startar den 1 maj och löper under 36 månader. Testerna kommer att genomföras i såväl sommar- som vinterterräng i Jokkmokks och Gällivare kommuner.

N4C-konsortiet består förutom av universiteten också av forskningsinstitut och småföretag från Irland, Polen, Slovenien, Spanien, Portugal, Storbrittanien, Norge och Sverige.

De svenska företag som ingår är Tannak AB i Jokkmokk som ska svara för bland annat tester, samt Power Lake AB som ska svara för spridning och framtagning av exempelvis affärsplaner. Intel är industriell partner. Anknytning till amerikansk internetforskning finns via projektets tekniska råd.

Kontaktinformation
Upplysningar: Dr Maria Udén, tel. 0920-49 30 23, 070-533 49 78, maria.uden@ltu.se, Barbro Fransson, Power Lake AB, tel. 08-6562775, 070-6730790 e+ller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera