Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 juli 2009

Operation för pulsåderbråck ger nästan normal livslängd

Förebyggande operationer används allt oftare för att behandla bråck på stora kroppspulsådern. Trots att operation numera erbjuds allt äldre och sjukare patienter har långtidsöverlevnaden för dem som opereras förbättrats de två senaste decennierna. Det visar en stor studie där forskare från Uppsala universitet har undersökt 12 000 patienter. Resultaten publiceras i tidskriften Circulation.

Varje år avlider mellan 700 och 1000 svenskar som en följd av bråck på stora kroppspulsådern. Antalet förebyggande operationer ökar i hela västvärlden, bland annat som följd av att befolkningen blir äldre och att man tack vare nya metoder idag kan operera allt äldre och sjukare patienter. Hur patienternas överlevnad på lång sikt efter operationen har påverkats av att man idag opererar äldre och sjukare patienter har hittills varit oklart. Långtidsöverlevnaden är inte bara av stor betydelse för patienten, utan även för samhället, eftersom operationen är ett stort och kostsamt ingrepp.

Forskargruppen vid Uppsala universitet har tidigare rapporterat att allt färre patienter avlider i samband med operationen. I den nya studien, som är baserad på det svenska kärlregistret (Swedvasc), har forskarna studerat långtidsöverlevnaden hos drygt 12 000 patienter som opererats för kroppspulsåderbråck i Sverige mellan 1987 och 2005.

Studien visar att patienter i genomsnitt lever i nio år efter operationen, vilket är endast marginellt kortare än den normala livslängden för svenskar av samma ålder och kön. Män och patienter över 80 år hade en bättre så kallad relativ överlevnad än kvinnor och patienter under 80 år. Att kvinnorna inte levde lika länge som männen efter operationen tros bero på att kvinnor med pulsåderbråck ofta också har en mer uttalad åderförkalkning.

– Patienter som opereras för pulsåderbråck kan se fram emot en närmast normal livslängd, säger Kevin Mani, forskare vid sektionen för kärlkirurgi vid Uppsala universitet och läkare vid Akademiska sjukhuset samt huvudförfattare till studien.

– Patienterna tas om hand allt bättre efter operationen, vilket har förbättrat både de kort- och långsiktiga resultaten. Detta är också goda hälsoekonomiska nyheter, ju längre patienterna överlever efter ingreppet desto mer kostnadseffektiva är operationerna, säger Kevin Mani.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Kevin Mani, 070-690 54 63,e-post: kevin.mani@surgsci.uu.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera