Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 juni 2009

Så kan du SMS:a för att slippa besvär från nacke eller armar

Att flitiga SMS-skickare kan få ont i tummen känner många till, men mindre känt är att även nacke, armar och händer kan ta stryk. Unga vuxna med sådana besvär har en annan teknik när de SMS:ar. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

I studien iakttogs mobilanvändningen hos 56 unga vuxna som SMS:ar dagligen. Hälften av deltagarna i studien hade besvär från nacke, armar eller händer. Resten hade inga sådana symtom.
– Med tanke på hur mycket vi använder de nya, små tangentborden och knappsatserna på mobiltelefonerna är det viktigt att vi får ny kunskap om den fysiska exponeringen. Vi behöver identifiera faktorer och förhållanden som är relaterade till vår mobilanvändning och som kan påverka vår hälsa och arbetsförmåga, säger ergonomen Ewa Gustafsson som skrivit avhandlingen.

Avhandlingen visar att mobilanvändare med besvär från nacke, armar och händer använder mobilen annorlunda jämfört med en frisk kontrollgrupp.
– De med besvär satt oftare och SMS:ade med huvudet böjt framåt, utan att avlasta armarna. Sådana arbetsställningar bör man undvika, precis som vid vanligt datorarbete, säger Ewa Gustafsson.

De som hade ont i nacken, armarna eller händerna använde oftare bara en tumme när de SMS:ade istället för två, vilket gjorde att denna tumme användes i högre hastighet och med färre pauser.
– Det var fascinerande att se hur snabbt vissa kunde röra tummarna över tangenterna och ändå hitta rätt bokstäver. De som har besvär borde använda båda tummarna för att minska belastningen, men tvärtom är det en större andel av dessa personer som använder entummestekniken jämfört med dem som är besvärsfria, säger Ewa Gustafsson.

Skillnader fanns både vad gäller arbetsteknik, tumrörelser och muskelaktivitet. Tumrörelserna mättes med en elektrisk ledvinkelmätare som kallas elektrogoniometri och muskelaktiviteten registrerades med elektromyografi, som mäter elektrisk aktivitet i muskeln med elektroder.

Ewa Gustafsson har även intervjuat 25 unga vuxna som ofta använder mobiltelefoner och datorer för att kommunicera med sin omvärld.
– För dem var teknologin ett verktyg för att vara och agera i nuet, att vara sociala, effektiva och oberoende med nästan obegränsade möjligheter, men det fanns också risker. De relaterade fysiska hälsorisker med långvarig användning, olämpliga arbetsställningar och minskad fysisk aktivitet, säger Ewa Gustafsson.


FAKTA SÅ KAN DU SMS:A ERGONOMISKT
Sitt inte stilla i en och samma ställning utan variera hur du sitter. Använd ryggstöd. Avlasta underarmarna mot till exempel ett bord eller mot låren. Använd båda tummarna. Undvik att sitta för länge med huvudet böjt framåt. Tänk på att låta tummarna vila emellanåt om du skriver många och långa SMS. Tänk på att inte skriva för fort.

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för medicin, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa
Avhandlingens titel: Physical exposure, musculoskelatal symptoms and attitudes related to ICT use

Avhandlingen är försvarad.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Ewa Gustafsson, ergonom, telefon 031-786 62 81, e-post ewa.gustafsson@amm.gu.se

Handledare:
Professor Mats Hagberg, telefon 031-786 62 81, e-post mats.hagberg@amm.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera