Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

25 maj 2009

Anabola steroider leder ofta till farligt missbruk av andra droger

Ungdomar som börjar använda anabola androgena steroider löper stor risk att fastna i ett allt mer omfattande och farligt missbruk av många andra preparat, läkemedel och droger. Det konstaterar forskaren Kurt Skårberg vid Örebro universitet, som skrivit en doktorsavhandling i medicin. Undersökningen slår också fast kopplingen mellan kriminalitet och anabola androgena steroider.

– Kriminaliteten hos de flesta personerna i studien ökade markant efter det att de börjat använda droger, särskilt hos dem som började sin missbrukskarriär med just anabola androgena steroider, säger han.

Kurt Skårberg arbetar på Beroendecentrum i Örebro sedan 1997 och har i sin undersökning följt en grupp unga patienter som sökt hjälp för sitt användande av anabola androgena steroider (AAS) och andra droger. Samtliga inledde sitt användande av AAS efter att de börjat träna på gym och det blev i sin tur inkörsporten till andra missbruksproblem och allvarlig kriminalitet, inte minst vålds- och vapenbrott.

Han tycker framför allt att det omfattande missbruket av olika preparat och droger är en anmärkningsvärd upptäckt. Ofta handlar det om medel som ska öka effekten av AAS eller minska de negativa sidoeffekterna som med tiden blir ett allt större problem. Men för många av ungdomarna har preparatanvändandet blivit ett naturligt sätt att reglera livet.

– De har vant sig vid att hela tiden styra kroppen och psyket med hjälp av olika preparat.

Listan över olika preparat, läkemedel och droger som äts mer eller mindre samtidigt är lång. Där finns bland annat vitaminer och mineraler, lugnande medel, sömnmedel, antidepressiva mediciner, bantningsmedel, urindrivande medel, aptitstimulerande medel och hormonpreparat, som exempelvis insulin och olika tillväxthormoner. Dessutom överdoseras ofta de enskilda preparaten.

– Sedan tillkommer alkohol och olika sorters narkotika, till exempel cannabis för att sova bättre, heroin för att minska smärta och amfetamin för att öka uthålligheten och bränna fett. Sammantaget blir allt det här en kraftig belastning på olika organ, till exempel lever, njurar och hjärta.

Mot bakgrund av detta är det uppseendeväckande att ungdomarna i undersökningen upplever sig leva ett sunt liv.

– De beskriver sig själva som renlevnadsmänniskor, som äter nyttigt och regelbundet, sover åtta timmar per natt, tränar, motionerar och solar. De kallar sig inte missbrukare, utan användare, berättar Kurt Skårberg.

En gemensam nämnare för de flesta av ungdomarna i Kurt Skårbergs undersökning är att de ofta har haft en svår uppväxt. Det kan handla om missbruk och misshandel inom familjen, splittrade familjer med en frånvarande pappor, dåliga erfarenheter av skolan med inlärningsproblem eller att de har blivit utsatta för mobbning. De sociala problemen finns kvar även i vuxen ålder, och eftersom anabola androgena steroider ofta leder till ökad ångest och aggressivitet drabbas även människor i deras omgivning av våld, ofta en sambo, mamma eller mormor.

Kurt Skårberg disputerar på avhandlingen “Anabolic-androgenic steroid users: Social background, drug use patterns and criminality” 28 maj klockan 13.00 i Wilandersalen på Universitetssjukhuset Örebro.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Kurt Skårberg, 019-602 33 60 eller 070-531 81 48.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera