Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 maj 2009

Lekaren och filosofen som fångade en hel epok

För de flesta var Povel Ramel en briljant pianoentertainer och ordekvilibrist. Men Povel Ramel var också en unik uttolkare av vår moderna kulturs framväxt. Med humor och lek gestaltade Ramel det gamla bondesamhället, den borgerliga sekelskiftesmiljön och det moderna och ungdomliga 1900-talet. Samtidigt förmedlade Ramel ett tidlöst budskap – en livsglädjens filosofi.

Om detta mångfacetterade konstnärskap och dess förankring i vår äldre svenska kultur berättar en ny avhandling i musikvetenskap vid Stockholms universitet.

Povel Ramel kan beskrivas på samma vis som Jerome Kern beskrev Irving Berlin: ”Irving Berlin has no ’place’ in American music; he IS American music.” Povel Ramel har ingen plats i svensk musik – han ÄR svensk musik.

Povel Ramel står utanför de flesta kategoriseringar, samtidigt som en hel musikalisk epok ryms i hans verk, närmare bestämt den äldre populärmusikaliska period som Johanna Broman Åkesson kallar melodins epok.

– Med musikens hjälp levandegjorde Ramel den omvälvande tid då Sverige gick från ett lokalpatriotiskt jordbrukssamhälle till ett internationellt välfärdssamhälle. Han fångade alla stilar och genrer från slutet av 1800-talet fram till 60-talets pop, och förtydligade de mest typiska dragen under denna epok – det optimistiska och glada men också spänningen och konflikterna mellan det gamla och det nya, det svenska och det utländska.

Mitt i allt detta finns också en tidlös och ovanligt innerlig hyllning till livet, leken och glädjen, säger Johanna Broman Åkesson.

Johanna Broman Åkesson har i sin avhandling analyserat mer än 80 verk skrivna av Povel Ramel under 1950- och 60-talen.

Avhandlingens namn: Med Gårdagens Dörr på glänt – Povel Ramel och melodins epok

Kontaktinformation
Ytterligare information
Johanna Broman Åkesson, Institutionen för musik- och teatervetenskap, Stockholms universitet, tfn 08-6487627, 073-5061021, e-post johanna.broman.akesson@music.su.se.

Porträttbild kan laddas ner på http://www.su.se/pub/jsp/polopoly.jsp?d=5833&a=62989.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera