Artikel från Högskolan i Halmstad

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 maj 2009

Programmering av nästa generations datorer

2009-07-10 I början av sommaren disputerade Jerker Bengtsson, Högskolan i Halmstad, på en avhandling i vilken han både presenterar metoder och tekniker för att programmera nästa generation parallella processorer, och hur man kan använda dessa högpresterande system för signalbehandling.

Avancerade inbyggda system för signalbehandling, som till exempel används i basstationer för mobiltelefoni, kräver specialiserade och högpresterande datorer. Sådana datorer kan innehålla hundratals processorer som måste klara av att bearbeta stora datavolymer på mycket kort tid.

Basstationer kallas den del av mobilnätverket som finns i de små husen vid antennmasterna och som innehåller mycket avancerad teknik. Andra exempel på tillämpningar där man behöver processa strömmar av data är radarsystem, multimedia, hd-tv och mobiltelefoner, det vill säga själva handenheten.

Fotnot
Avhandlingen lades fram vid Chalmers tekniska högskola men forskningsarbetet har bedrivits vid Högskolan i Halmstad inom forskningsprofilen CERES.

Kontaktinformation
Jerker Bengtsson, 070-288 11 64

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera