Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

24 april 2009

Cementbruk ersätter hälsovådligt epoxilim

Med hjälp av lim och fiberkompositer går det idag att reparera och förstärka stora betongkonstruktioner. Men metoden har hittills krävt allergiframkallande epoxilim som fästmedel. Nu har forskare på Luleå tekniska universitet hittat effektiva ersättare till de hälsovådliga epoximedlen.

Idag är det möjligt att göra stora ekonomiska besparingar genom att förstärka och reparera gamla och slitna betongkonstruktioner istället för att riva och bygga nytt. Detta är aktuellt för många av landets järnvägsbroar, vägbroar, dammar och fastigheter som uppfördes under perioden 1950 – 1970 och som nu närmar sig slutet på sin förväntade livslängd. Ändrade förutsättningar vad gäller trafikmängd och belastningar ställer också nya krav på gamla konstruktioner.

En vanlig metod för reparation och förstärkning innebär att kolfiberkompositer fästs utanpå betongen med ett epoxilim. Problemet är att limmerna är allergiframkallande.

Forskaren Thomas Blanksvärd, Luleå tekniska universitet har hittat lösningen på problemet med allergiframkallande lim. I sin doktorsavhandling visar han att epoxilimm kan ersättas med ett mineraliskt bindmedel, ett cementbaserat bruk.

– Samhällsnyttan kan i framtiden bli enorm eftersom stora kapital redan är investerade i samhällets infrastruktur och att byta ut alla nedgångna betongkonstruktioner skulle innebära gigantiska kostnader, säger Thomas Blanksvärd.

Kontaktinformation
Upplysningar:
Thomas Blanksvärd, Avdelningen för konstruktionsteknik,Luleå tekniska universitet
Mobil 070 – 308 76 41

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera