Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 april 2009

Rekordsnabb marin artbildning i Östersjön

För fyra år sedan upptäckte forskare vid Göteborgs och Stockholms universitet en ny tångart i Östersjön. Nya studier avslöjar att arten kan ha bildats för bara 400 år sedan, vilket gör tångarten världsunik.

2005 upptäckte forskare från Göteborgs och Stockholms universitet en ny art av tång. Arten, som fick namnet smaltång, har utvecklats från Östersjöns befintliga bestånd av blåstång. Fördjupade studier av smaltången visar nu att den, ur ett evolutionärt perspektiv, bildats extremt fort: arten kom till för mindre än 2500 år sedan, och troligen så nyligen som för cirka 400 år sedan.

Fyndet, som redovisas i tidskriften BMC Evolutionary Biology, är ett av få exempel på så extremt snabb artbildning i världen. Resultaten visar också att nya arter kan bildas även i det relativt unga och artfattiga Östersjön.

– Vi jobbar nu vidare med att förstå hur artbildningen har gått till. Smaltången är mycket vanlig i Bottenhavet och vi vill förstå vilken betydelse den har i ekosystemet, säger Riccardo Pereyra, forskare vid Institutionen för marin ekologi, Göteborgs universitet.

På bilden är smaltång den mindre arten överst, jämfört med “ursprungsarten” blåstång underst i bild.

Kontaktinformation
Kontakt:
Ricardo Pereyra (engelsktalande), Institutionen för marin ekologi, Göteborgs universitet
0526-686 00
0768-208418
Ricardo.Pereyra@marecol.gu.se

Kerstin Johannesson (projektledare), Institutionen för marin ekologi
0526-686 00
0730-860219
Kerstin.Johannesson@marecol.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera