Artikel från Mälardalens universitet
31 mars 2009

Mälardalens högskola skapar robot för månens första husbygge

Mälardalens högskola i Västerås är landets akademiska värsting när det gäller att konstruera smarta robotar. I nära samarbete med multikonstnären Mikael Genberg sänds en robot till månen för att bygga hus. Roboten ska rulla ut Genbergs lilla torp från rymdraketen, leta rätt på stabil ledig tomtmark och där uppföra planetens första byggnad.

Högtflygande planer, men så blir det ofta när robotprofessorn Lars Asplund sätter sina studentgrupper i arbete på Mälardalens högskola. Här leder han en femårig civilingenjörsutbildning som avslutas med kollektiv problemlösning där resultatet ska bli en begåvad och konstruktiv robot.

Förra året byggde man en sprinter för kortdistans. Nu är det en kombinerad månbil och husbyggare som är målet.

– Vi vill utbilda studenter som tänker kreativt, samarbetar, satsar på den allra senaste tekniken och vågar ha en hög ambitionsnivå. Det viktigaste är inte alltid att man når ända fram. Siktar man mot stjärnorna når man i alla fall trädtopparna eller kanske till och med månen, säger professor Lars Asplund.

Tillsammans ska studenterna gå hela vägen från idé, till konstruktion och programmering för att i slutet få fart på en riktig robot. Sådant är vi bra på, här vid Mälardalens högskola, intygar professor Lars Asplund som är landets ledande robotuppfinnare och en god förebild i utbildningen.

Målet är att roboten – som har fått arbetsnamnet Roony – ska kunna placera ut stugan på månen år 2012.

Mikael Genberg är en konstnär från Västerås som främst är känd för sina alternativa boendemiljöer.

Idag finns Hotell Hackspett 13 meter upp i högsta trädet i Vasaparken i Västerås, ute på Mälaren en kilometer ut ifrån hamnen står ett hus med ett undervattensrum vid namn Hotell Utter Inn.

Huset på månen ska bli falurött med vita knutar – det är ju svenskar som är först på månen den här gången.

Kontaktinformation
För ytterligare information och bilder kontakta:
Sara Seltborg, informationschef Mälardalens högskola
073-662 05 35; sara.seltborg@mdh.se

Lars Asplund, professor Mälardalens högskola
021-10 70 36 lars.asplund@mdh.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera