Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

31 mars 2009

Förbättrad skogsförädling med nya statistikmetoder

Avancerade urvalsmetoder kan hjälpa trädförädlare att fatta riktiga beslut. I en doktorsavhandling från SLU i Umeå presenteras nya statistiska metoder för att optimera förädlingsarbetet ur flera olika tidsperspektiv.

Skogsträdförädling är ett effektivt sätt att höja avkastningen i skogsbruket. Men arbetet ställer höga krav på statistiska analysmetoder för att säkerställa ett framgångsrikt skogsbruk. Ett exempel är avvägningen mellan genetisk mångfald och förädlingsframsteg.

Jon Hallander har testat sina utvecklade metoder i olika situationer, med hjälp av data ifrån verkliga fältförsök av tall i norra Sverige. För att åskådliggöra fördelarna med de utvecklade metoderna har resultaten jämförts med dem från traditionella metoder.

Fredagen den 3 april kl 10.00 försvarar civ ing Jon Hallander, institutionen för skoglig genetik och växtfysiologi, SLU i Umeå, sin avhandling med titeln Novel Methods for Improved Tree Breeding.

Opponent: professor Bailian Li, North Carolina State University, Raleigh, North Carolina, USA.

Disputationen avser filosofie doktorsexamen.

Lokal: sal Björken, SLU i Umeå (Skogis).

Kontaktinformation
Jon Hallander, institutionen för skoglig genetik och växtfysiologi, SLU i Umeå, tel 090-786 82 80

jon.hallander@genfys.slu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera