Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

24 mars 2009

Vägen till ett hälsosamt åldrande

Qigong är ett verktyg för att slappna av och hantera stress som kan jämföras med den effekt som hård träning har, men som är bättre anpassat för äldre. Den första avhandlingen om qigong i Sverige undersöker vad som håller motivation och vilja att träna vid liv i en tid när fysisk inaktivitet har blivit ett folkhälsoproblem.

Genom att koncentrera sig på sina rörelser under qigong rensar man huvudet, och stressen som är kopplad till tankar och oro lämnar kroppen. I sin avhandling vid Örebro universitet har John Jouper sett att de som skattar sin koncentration som bra också skattar sin hälsa som god. De har lägre stressnivåer och i stället mer energi.

För äldre och andra som har svårt att utöva ansträngande aktiviteter kan qigong vara ett bra alternativ.

– Man kan rensa tankarna med qigong precis som man gör när man tränar hårt eller spelar en lyckad runda golf, säger John Jouper.

I en tid full av stegräknare och tabeller med kalorier pratar man oftast om hur mycket man presterar när man tränar. Att träna qigong handlar inte om att göra, prestation, utan om att vara, avslappning. Det viktigaste är inte att man gör rörelserna rätt utan att man hittar koncentrationen.

– Motiven bakom varför man tränar är viktiga. Man ska träna för att må bra. Tränar man för välmående är chansen större att man fortsätter att träna långsiktigt, men också att man gör det mer frekvent, säger John Jouper.

Det svåraste är att bryta beteendet om man har hamnat i en nedåtgående spiral av stress och dålig hälsa. Alla borde få lära sig stresshantering anser John Jouper, som betonar att många som känner sig stressade har svårt att ändra sitt beteende utan jagar vidare genom vardagens bestyr.

Resultaten sammanfattas i en Wellness Coaching Model, som binder samman alla delarna: att motivera, stärka viljan, hantera stressen och vara fysisk aktiv, qigong. Modellen underlättar träningen och stimulerar till djup koncentration på qi-flödet för att hitta balansen i kroppen.

Kontaktinformation
John Jouper
john.jouper@oru.se, mobil: 0731-526 926

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera